Dnevne novosti

Linić: Vlada ne razumije lokalne jedinice; smjernicama pokazuju neuspješnost

13.11.2014 07:20 ZAGREB, 12. studenog 2014.(Hina), Bivši ministar financija, nezavisni saborski zastupnik Slavko Linić izjavio je kako ne vjeruje u ozbiljan uspjeh mjera kojima Vlada namjerava kompenzirati manjak u prihodima lokalne samouprave zbog promjena u porezu na dohodak, a ocijenio je i da smjernice za izradu proračuna pokazuju neuspješnost Vlade. 
"Ova vlada, na čelu s Grčićem, uopće ne razumije jedinice lokalne samouprave, a najmanje njihovo financiranje", rekao je Linić novinarima u Saboru. Uvjeren je da Vlada "radi nered" planirajući sudjelovanje lokalne samouprave u porezima na kamatu i promet nekretnina te u parafiskalnom nametu za šume. "Kao saborski zastupnik ići ću s amandmanom da 100 posto poreza na dohodak ide gradovima, županijama i općinama i decentralizirane funkcije i tu je sva kompenzacijska mjera", rekao je Linić.

Smatra da bi se fond za poravnanje, iz kojeg bi se investiralo u nerazvijene sredine, trebao puniti iz poreza na dobit ostvarenog u jedinicama lokalne samouprave. "U tom bi smjeru svaka ozbiljna vlada trebala djelovati i to je ono što sam pokušavao kao ministar, ali na žalost malo njih poznaje što je to financiranje jedinica lokalne samouprave. Ne vjerujem u bilo kakav ozbiljan uspjeh ovih kompenzacijskih mjera", kazao je.

Ocijenio je da smjernice za izradu proračuna pokazuju neuspješnost Vlade. "Najvažniji je prihod proračuna, a nakon četiri godine, mi vidimo da ova vlada nema investicije i onda se pitam, gdje su investicije u prugu Zagreb-Rijeka, u luke, u termoelektrane i hidroelektrane i ono najvažnije, zašto nema ulaganja u rafinerije, jer je INA isto nešto što znači kvalitetna radna mjesta", rekao je Linić, koji u izostanku investicija vidi uzrok za loše proračunske prihode te pad potrošnje i prihoda od PDV-a. "To je deset milijardi investicija u nekoliko godina. Četvrta godina mandata, a ništa nije pokrenuto.

Zamislite vladu koja nije pokrenula ni jednu ozbiljnu krupnu investiciju", kazao je Linić. Uvjeren je da su investicije moguće i u zadnjoj godini mandata. "Ako znate nešto o biranju gvardijana u samostanima, oni otvaraju krečane i rad u zadnjoj godini mandata, jer onda ih ostave još jedan mandat. Ni to nemate kod ove vlade i to je najveći problem. Sada premijer šalje poruku, znate, nije pametno rezat. Pa nitko ne bi rezao da imate prihode", upozorio je Linić. Tumači i da se najveći dio kritike EU odnosi na slabo upravljanje javnim poduzećima. "S druge strane, imate ogromnu državnu imovinu koja nije stavljena u funkciju i tu su razlozi zašto se bavimo uštedama, umjesto prihodima", uvjeren je Linić.

Zamjera i nestručnost u pisanju smjernica. "U smjernicama napisati, mi ćemo ujednačit plaće, kroz kontrolu plaća ostvariti određene uštede, a ako ne uspijemo, mi ćemo rezat plaće. Zamislite smjernicu s takvim formulacijama! Ne, možete imati smanjenje na osnovi neracionalnih isplata, nekvalitetnih isplata, većih kontrola i točka. Ne može pisati, ako ne uspijemo, smanjit ćemo plaće. To je nestručno napisana smjernica, tako se ne piše. Ova vlada unaprijed piše, čujte, nećemo uspjet pa ćemo onda možda ić u smanjenje. Jednostavno, strašno", zaključio je.