Dnevne novosti

Saborska oporba: osnivanje Hrvatske agronomske komore ugrozit će standard seljaka

13.11.2014 07:22 ZAGREB, 12. studenog 2014.(Hina), Osnivanje Hrvatske agronomske komore ugrozit će ionako narušen standard hrvatskih seljaka koji će, umjesto dosadašnjih besplatnih usluga savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, morati plaćati usluge privatnom ovlaštenom agronomu, upozoravala je saborska oporba raspravljajući u utorak popodne o prijedlogu Zakona o Hrvatskoj agronomskoj komori. 
"Nemam ništa protiv osnivanja strukovnih komora, ali to će biti na štetu i trošak hrvatskog seljaka", smatra HSS-ov zastupnik Branko Hrg."Cilj zakona je da Komora ima javnu ovlast što znači da privatiziramo poljoprivrednu savjetodavnu službu", poručila je laburistica Nansi Tireli.Ako je nešto privatno, kaže, znači da to nešto košta te dodatno opterećuje hrvatskog seljaka."Bojim se da će agronomi ujutro raditi kao zaposlenici savjetodavne službe, a popodne će, kao ovlašteni agronomi; tu istu uslugu od seljaka naplatiti", istaknula je Tireli.

Složivši se kako rizik postoji, SDP-ovac Tomislav Žagar je kazao i da liječnici uredno rade poslje radnog vremena privatno pretrage, no dodao je kako je ipak glavna intencija zakona štititi dignitet agronoma i struke."Ne stvarate li možda jednu privatnu savjetodavnu službu koju će plaćati hrvatski seljaci te kakav će biti odnos savjetodavne službe i Komore odnosno hoće li se savjetodavna služba 'ojačati' i pružati besplatnu podršku seljacima u pripremi svojih projekata", pitao je Hrg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu.

"Struka je podržala ovaj zakonski prijedlog, a kako je riječ tek o prvom čitanju, imate prostora za dodatna poboljšanja", odgovorio je Jakovina zastupnicima pokušavajući ih uvjeriti kako nije riječ o novom parafiskalnom nametu za poljoprivredne proizvođače. "Kada poljoprivredni proizvođači pripremaju neki projekt za pretpristupne fondove, plaćaju usluge privatnih konzultantskih kuća koje sada ne vode agronomi, pa bi mi bilo logičnije da agronomi potpisuju takve projekte, a ne primjerice građevinari", naglasio je ministar poljoprivrede.

Dajte prijedloge, pa ćemo to unaprijediti, a nemojte unaprijed osuđivati kolege agronome, pozvao je Jakovina zastupnike. "Ovo je traljavo napisano prvo zakonsko čitanje, nije konkretno i nije razvidno", ocijenila je HDZ-ova zastupnica Đurđica Sumrak.