Dnevne novosti

Miljenić: rebalansom riješiti povrat duga odvjetnicima po službenoj dužnosti i vještacima

07.11.2014 07:22 VUKOVAR, 6. studenog 2014.(Hina), Ministar pravosuđa Orsat Miljenić rekao je u četvrtak kako se nada da će se isplata duga sudskim vještacima i odvjetnicima po službenoj dužnosti osigurati rebalansom proračuna jer, kako je istaknuo, država uvijek plati, čak i kada kasni.

"Nadam se da ćemo kroz rebalans osigurati dovoljno sredstava da ta plaćanja dobiju normalan tijek", rekao je ministar Miljenić odgovarajući u Vukovaru na novinarsko pitanje o plaćanju duga sudskim vještacima. Država uvijek plati, prije ili poslije, čak i kada kasni, rekao je, ističući kako nije riječ samo o dugu sudskim vještacima, nego i dugu odvjetnicima po službenoj dužnosti, koji je tri puta veći.

Predsjednik Vrhovnoga suda Branko Hrvatin u izvješću o stanju sudbene vlasti u prošloj godini, koje je nedavno poslao Hrvatskom saboru, naveo je među ostalim da su zadnjeg dana 2013. samo županijski sudovi u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu dugovali 12 milijuna kuna odvjetnicima po službenoj dužnosti te gotovo četiri milijuna vještacima. Na razini općinskih sudova, na osječkome, riječkome, splitskome i zagrebačkom području dugovi odvjetnicima veći su od 32 milijuna kuna, a vještacima od 4,5 milijuna kuna.

Ministar Miljenić na Županijskome sudu u Vukovaru predstavio je prijedlog reorganizacije pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj te je ponovio kako se reorganizacija radi zbog građana kako bi se njihovi predmeti brže i kvalitetnije rješevali.

Prijedlog reorganizacije Miljenić je predstavio predsjednicima sudova, državnim odvjetnicima i političkim dužnosnicima s područja koje bi, po nacrtu prijedloga Zakona o područjima i sjedištima sudova i nacrtu prijedloga Zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništava, od 1. veljače 2015. trebali obuhvatiti Općinski sud u Vukovaru, Prekršajni sud u Vukovaru i Općinsko državno odvjetništvo u Vukovaru. "Sve što radimo radimo zbog građana kako bi se njihovi predmeti brže i kvalitetnije rješavali", istaknuo je ministar Miljenić i dodao kako je zadaća pravusuđa dati dobru uslugu građanima i "tu priča počinje i završava".

Po njegovim riječima, reorganizacijom pravosudnog sustava dobit će se kvalitetnije upravljanje cijelim pravosudnim sustavom. Također je rekao kako ukidanje općinskih sudova u Vinkovcima i Županji ne znači da će građani iz tih gradova morati ići na Općinski sud u Vukovaru. "Neće građani putovati u Vukovar. Vinkovci i Županja postaju stalne službe, one ostaju tamo i za građane se ništa ne mijenja", poručio je ministar Miljenić.