Dnevne novosti

Branitelji tvrde da Ministarstvo izjednačava žrtvu i agresora

07.11.2014 07:16 ZAGREB, 6. studenog 2014.(Hina), Hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata i branitelji koji prosvjeduju pred Ministarstvom branitelja tražeći smjene resornog ministra Predraga Matića i njegove zamjenice Vesne Nađ te pomoćnika Bojana Glavaševića iznijeli su u četvrtak u svom prosvjedničkom šatoru, kako tvrde, dokaze da Ministarstvo branitelja smanjuje prava branitelja te da izjednačava žrtvu i agresora.

Predsjednik udruge 100-postotnih invalida Domovinskog rata Đuro Glogoški iznio je nekoliko primjera prema kojima ministarstvo smanjuje braniteljska prava i izjednačava žrtvu i agresora. Iznio je primjer 100-postotnog invalida Domovinskog rata prve skupine kojem Grad Zagreb 2012. nije odobrio zahtjev za njegovatelja naglasivši da se branitelj žalio ministarstvu, ali da se ono nije do danas očitovalo o tome iako je zakonski rok 60 dana.

Rekao je da su i smanjene opskrbnine te naveo primjer jednog branitelja kojem je smanjena opskrbnina i kojem se manja opskrbnina isplaćuje iz Ministarstva socijalne politike i mladih te koja je postala socijalna pomoć od 800 kuna. Glogoški tvrdi da resorno ministarstvo kao i cijela vlast izjednačavaju žrtvu i agresora podsjetivši na prijedlog zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu gdje se izrijekom ne spominje tko je bio agresor na Hrvatsku već je riječ o "paravojnim postrojbama".

Ima li ta vojska svoje ime i prezime, upitao se. Priprema se i zakon o civilnim žrvama Domovinskog rata, a mi se pitamo za koga, nastavio je. Tko radi popis civilnih žrtava rata, upitao se i dodao "da taj popis radi udruga Documenta, a ne institucije ove države". Glogoški tvrdi da je pozadina ovog zakona nešto sasvim drugo, a to je da mi u ovom trenutku ne znamo tko je sve sudjelovao u agresiji na Republiku Hrvatsku te da se istovremeno sprema zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata prema kojem može ostvariti pravo netko tko je sudjelovao u agresiji na RH, rekao je.

To je ono što vodi prema izjednačavanju žrtve i agresora, dodao je. Ako ministarstvo napravi jedan nacrt zakona i ako on prođe vladinu i saborsku proceduru tada više nema moćunosti pogreške već se tada radi o namjeri, rekao je Glogoški. Pozvao je sve nadležne institucije u Hrvatskoj da se očituju o tome i dodao da se braniteljima smanjuju prava i nadležnosti prebacuju u druga ministarstva, a da se kroz Zakon o civilnim žrtvama Domovinskog rata pokušava progurati da ta prava dobiju drugi.

Vitomir Bajač, predsjednik HVIDR-e dubrovačko neretvanske županije, istaknuo je kako je nedavno predsjednik Republike Ivo Josipović odlikovao grupu branitelja, pripadnika HRM-a iako je među njima bio i jedan branitelj koji je bio dezerter na dubrovačkom ratištu. Također jedan branitelj kojeg je također odlikovao predsjednik, 1992. nečasno je otpušten iz Oružanih snaga. Upitao se koji su kriteriji za odlikovanja branitelja.

Najavljeno je kako će predstavnici branitelja otići u Zabok gdje bi na okruglom stolu govorili o dosad učinjenom na projektu veteranske bolnice Zaboku, a sudjelovat će, prema najavama i ministar zdravlja Siniša Varga.