Dnevne novosti

Saborski odbor će raspravljati o izbornom zakonodavstvu

06.11.2014 07:22 ZAGREB, 5. studenog 2014.(Hina), Saborski Odbor za Ustav raspravljat će u četvrtak o prijedlozima izmjena izbornog zakonodavstva, među ostalim i o referendumskoj inicijativi "U ime obitelji", koja predlaže da se izborna pravila za parlamentarne izbore utvrde Ustavom RH.

Referendumska inicijativa prikupila je i Saboru predala više od 380 tisuća potpisa za raspisivanje referenduma kojim bi se zabranilo predizborno koaliranje, uvelo preferencijalno glasovanje bez prohibitivne klauzule, značajno smanjio broj izbornih jedinica, a izborni prag smanjio na tri, odnosno dva posto, ako bi cijelo područje Hrvatske bilo jedna izborna jedinica.

Preferencijalno glasovanje predlažu i nezavisni zastupnici Jadranka Kosor i Josip Kregar te SDP-ov Gvozden Flego, čiji je prijedlog predvidio tri preferirana glasa, uz izborni prag od pet posto unutar liste i nespojivost zastupničke s dužnošću gradonačelnika. Tri preferirana glasa predvidio je i prijedlog Hrvatskih laburista, no oni nisu predvidjeli nikakav izborni prag nakon kojega bi se kandidatima uvažavali takvi glasovi. Laburisti predlažu i da se broj izbornih jedinica sa sadašnjih 10 smanji na šest.

Prekrajanje 10 izbornih jedinica predlažu IDS i zastupnik talijanske manjine Furio Radin. SDP predlaže niz tehničkih izmjena, a ključno je preferencijalno glasovanje po uzoru na model koji se primjenjuje na euroizborima, dakle jedan preferirani glas i prag od 10 posto. Predlažu i brisanje instituta nositelja liste te odredbu po kojoj bi se lista na kojoj manje od 40 posto kandidata čine žene, odnosno podzastupljeni spol, smatrala nevažećom.

HDZ u proceduru nije poslao zakonske prijedloge, a u raspravu su se uključili pisanim tezama, u kojima traže izmjenu Ustava kao preduvjet za cjelovitu izmjenu izbornog zakonodavstva. HDZ traži da se biračima izvan Hrvatske omogući isto biračko pravo kao i onima s prebivalištem u Hrvatskoj, odnosno da se ukine fiksna kvota od tri zastupnika koja se biraju u dijaspori te obveza prethodnog registriranja birača u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

U HDZ-u tumače da su te odredbe u neravnopravan položaj dovele velik dio birača te da je upitna njihova usklađenost s Ustavom. Na činjenicu da je biranje zastupnika izvan Hrvatske u Ustavu riješeno 2010., u vrijeme HDZ-ove vlasti, odgovaraju da je takva ustavna odredba bila "rezultat ucjene" tada oporbenog SDP-a, u trenutku kada je Ustav mijenjan kako bi se osiguralo da Hrvatska uđe u Europsku uniju (EU).