Dnevne novosti

Josipović: referendum o autocestama je preuranjen

03.11.2014 07:16 ZAGREB, 31. listopada 2014.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović smatra da je prerano odlučivati o tome trebamo li dati autoceste u koncesiju ističući da je riječ prvenstveno o gospodarskom pitanju o kojem bi se na referendum trebalo ići tek kad bude poznato "da li netko za autoceste nudi 5, 2 ili 50 milijardi nečega".

U intervjuu za novopokrenutu televiziju N1 Josipović je večeras rekao da će biti suzdržan ako dođe do referenduma o monetizaciji autocesta. "Zašto? Jer mislim da se odlučuje prerano o tome. Za mene pitanje da li u koncesiju ili ne u koncesiju nije emotivno pitanje. Mislim da nije točna tvrdnja kako se takvom koncesijom prodaje naša autocesta i da će je netko odnijeti.

Dakle, za mene je to gospodarsko, ekonomsko pitanje", ustvrdio je. Odluka o tome da li ići u monetizaciju je pitanje matematike i vizije kako sredstva koja bi se dobila najbolje plasirati, odnosno, ako to ne učinimo - što umjesto toga, dodaje predsjednik. "Prema tome, ako mene pitate jesam li za monetizaciju ili nisam, ja vam na to pitanje mogu dati odgovor samo onda kada vidim što se nudi.

Referendum je jedna sasvim dobra metoda da građani kažu što misle o nekom važnom pitanju, ali bih volio da se na referendum ide onog trenutka kad znamo da li netko nudi 5, 2 ili 50 milijardi nečega", rekao je. Drži da je Vlada morala s puno više detalja, uvjerljivosti i podataka izići u javnosti i reći zašto zagovara monetizaciju, kakve su perspektive i što nakon monetizacije. "Da li ćemo naprosto uzeti novce i potrošit ih na otplatu kredita ili to ima još možda i neku daljnju, razvojnu komponentu? Što ta monetizacija znači u globalnom pristupu Vlade našem gospodarstvu, dugovima i javnim financijama? S druge strane, evo, mislim da je zaista preuranjeno bilo pitati 'da' ili 'ne' ili pitati 'sada', kad još ne znamo parametre", objašnjava Josipović.

Inicijatori prikupljanja potpisa za referendum protiv monetizacije autocesta predlažu da se on održi u isto vrijeme kada i predsjednički izbori, a Josipović kaže kako nema ništa protiv ako do toga dođe, kao i da to neće utjecati na njegovu kampanju.

Na novinarsko pitanje kako gleda na zahtjev za provedbom lustracije u Hrvatskoj, Josipović odgovara kako ona nema osobitog smisla ocjenjujući da bi dovela do novih podjela u društvu. "Kao prvo, prošlo je puno vremena. Kao drugo, mnogi koji su nekada bili aktivni na način koji je moralno etički neprihvatljiv u bivšim raznim službama, više nisu aktivni. Nisu više na sceni i možda biste na prste jedne ruke nabrojali ove ljude. I kao treće, ogroman broj tih ljudi koji jesu bili angažirani u različitim aspektima represije u bivšem sustavu, negdje na početku naše državnosti, zajedno s drugima krenuli su u obranu Domovine i dali veliki doprinos", rekao je.

Prema tome, zaključuje predsjednik, nakon svih tih godina, nakon svih tih promjena, mislim da bi taj proces lustracije unosio novu nestabilnost, pa i doveo u pitanje čak i neke etičke zasade, jer, bojim se da kriterij ne bi bio realan, da bi bio politički motiviran, a to bi dovodilo do daljnjih podjela u našem društvu.