Dnevne novosti

Omejec: Naš Ustav otvara svijetove prema zaštiti cjelokupne prirode

24.10.2014 07:22 ZAGREB, 23. listopada 2014.(Hina), Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec je na okruglom stolu u HAZU-u o upravnopravnoj zaštiti okoliša ustvrdila kako hrvatski Ustavni sud ima izričitu ustavnu osnovu za nalaganje državi različitih obveza radi zaštite ne samo zdravlja ljudi i ljudskog okoliša, već i prirode kao takve.

Omejec smatra kako je članak 69. Ustava RH doista ustavnopravno dostignuće na razini najboljih demokratskih standarda svijeta. "Mi u našem članku 69 Ustava imamo zajamčeno pravo na zdrav život, imamo zajamčene obveze države da osigurava uvjete za zdrav okoliš i imamo propisane opće obveze svih da se brinu i skrbe i o zaštiti zdravlja ljudi, i o okolišu, i o prirodi", poručila je Omejec. "Naš Ustav, kada se to poveže još s tim da su priroda i zaštita čovjekova okoliša temeljne vrijednosti ustavno-pravnog poretka Hrvatske, doista otvara svijetove.

Na nadležnim tijelima državne i javne vlasti kao i na sudovima jest da prepoznaju vrijednosti koje nesebično nudi Ustav i da pokušamo svi zajedno u budućnosti artikulirati u normativnom smislu ono što Ustav zahtijeva - a to je ne samo brigu o čovjeku nego i brigu o samom okolišu i o samoj prirodi kao posebnom ekosustavu", poručila je Omejec.

Ocijenila je da bi to na konceptualno-vrijednosnoj razini značilo povijesni skok iz antropocentrične paradigme razvitka prema ekocentričnoj, ali i dodala kako nema iluzije da je u današnjim uvjetima u kojima se nalazi naše društvo taj skok - koji priziva naš Ustav - moguće napraviti. "Za to je potrebna promjena pravne svijesti. Sudovi, uključujući Ustavni sud, za taj korak još uvijek nisu osposobljeni. Bila bih presretna kad bismo u cijelosti prihvatili i djelotvorno provodili standarde koje je do danas razvio strasbourški sud", kaže Omejec.

Omejec je za okrugli stol o zaštiti okoliša koji je organizirala Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) rekla da je doista izuzetan događaj u društvenom, kulturnom i pravnom životu Hrvatske. Istaknula je kako taj skup dolazi u pravo vrijeme, jer je danas pravo vrijeme da razgovaramo o pravnim, a posebno javnopravnim i ustavnopravnim aspektima zaštite okoliša.

Lana Ofak sa zagrebačkog Pravnog fakulteta na skupu je govorila o utjecaju pristupanja Hrvatske Europskoj uniji na upravnopravnu zaštitu okoliša te poručila da je primarna zadaća svih nadležnih tijela da tumače i primjenjuju pozitivna pravna pravila u skladu s Ustavom, a danom pristupanja Hrvatske EU nastala je i ustavna obveza svih javnopravnih tijela da primjenjuju pravo EU. "I to moramo imati u vidu kada ćemo se pokušavati opravdavati zašto ne primjenjujemo europsko pravo", poručila je Ofak.