Dnevne novosti

Svjedok: pričuvnu postrojbu MUP-a svi su nazivali "Merčepova jedinica"

23.10.2014 07:12 ZAGREB, 22. listopada 2014.(Hina), Pripadnik nakadašnje pričuvne postrojbe MUP-a Krešimir Prosinečki posvjedočio je u nastavku suđenja Tomislavu Merčepu za ratni zločin nad srpskim civilima ratne 1991. da su postrojbu u kojoj je ratovao svi nazivali "Merčepova jedinica", iako je ona bila pod MUP-om.

Prosinečki, koji je bio zapovjednik osiguranja MUP-ove pričuvne postrojbe, kojom je prema optužnici zapovijedao Merčep, rekao je da u Pakračkoj Poljani ni u Mađeriću nije bilo zatvora. Zapitao se tko bi uz sva ta ratna zbivanja imao još "posla s civilima". Upitan je li mu poznato da su na tom području nastradali neki civili ili da su pronađena njihova tijela odgovorio je: "Ne daj Bog". Svjedok je kazao da se ne sjeća da je Merčep dolazio u Pakračku Poljanu, gdje je bila smještena MUP-ova pričuvna postrojba.

Merčepa se tereti se da je kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a osobno naredio nezakonito uhićenje 52 osobe te mučenje i ubojstva 43 civila sa zagrebačkoga, kutinskoga i pakračkog područja. No, on odbacuje optužbe da je bio zapovjednik MUP-ove pričuvne postrojbe i tvrdi je bio samo savjetnik u MUP-u. Pred sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda danas je ispitano još nekoliko svjedoka, među njima supruga i sin pokojnog Marijana Novakovića, koji je zajedno s njihovim susjedom Petrom Zecom odveden na ispitivanje, nakon čega su obojica nestala.

Novakovićeva supruga Mira ispričala je da je bila kod svojeg brata u Dežanovcu kad su po njih dvojicu došli Damir Čatak i Vladimir Draksler i rekli im da ih moraju odvesti radi ispitivanja. Ispričala je da su Čatak i Draksler bili odjeveni u oznake "hrvatske garde", a misli da su na rukavu imali oznaku policije. Preko Crvenog križa je tek 2006. doznala da je njezin suprug sahranjen na pravoslavnom groblju na Pakračkim Batinjanima, što je nakon ekshumacije potvrđeno na zagrebačkom Zavodu za sudsku medicinu.

Istog dana je, dodala je, ekshumiran i Petar Zec. Svjedokinja se prisjetila da je srela Drakslera u Kutini dok je još tražila supruga i pitala ga "gdje su ona dvojica i da li su još živi", a on joj je osorno odgovorio "Jesu, jesu". Novakovićev sin Ranislav, koji je imao 13 godina kad mu je odveden otac, ispričao je da su on, njegov otac i majka bili kod bake i ujaka kad su došle dvije osobe koje su se predstavile kao vojni policajci. "Sjećam se da su se poznavali s ocem, popili su i piće u kući, jedan od te dvojice mi je dao svoju maskirnu kapu, zbog čega sam ja kao dijete bio sretan.

U jednom trenutku su rekli da trebaju mog oca i susjeda Peru Zeca, koji je bio s nama odvesti na informativni razgovor. Svi zajedno su otišli u auto i nakon toga više nikada nisam vidio oca", ispričao je svjedok. Dodao je da osobe koje su mu odvele oca i danas viđa u Pakracu, ali s njima nema nikakvu komunikaciju. Suđenje se nastavlja 4. studenog.