Dnevne novosti

Novac od dražbi emisijskih jedinica za projekte smanjenja stakleničkih plinova

21.10.2014 07:04 ZAGREB, 20. listopada 2014.(Hina), Novcem od dražbi emisijskih jedinica financirat će se projekti za smanjenje emisija stakleničkih plinova te projekti prilagodbe klimatskim promjenama, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.
"Hrvatska je u Europskom sustavu trgovanja emisijskim jedinicama te se procjenjuje da će od dražbi emisijskih jedinica za razdoblje od 2014. do 2016. godine na raspolaganju imati 688 milijuna kuna. Tim sredstvima financirat će se projekti kojima je cilj smanjenje emisija stakleničkih plinova i prilagodba klimatskim promjenama", rekla je pomoćnica ministra zaštite okoliša Marija Šćulac Domac na sjednici Koordinacijske skupine Povjerenstva za međusektorsku koordinaciju za politiku i mjere za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama i Savjeta za održivi razvoj i zaštitu okoliša.

Šćulac Domac na sjednici je predstavila Prijedlog plana korištenja sredstava dobivenih od prodaje emisijskih jedinica putem dražbi u Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2016. godine. Sustavom trgovanja emisijskim jedinicama stakleničkih plinova obuhvaćeno je 56 postrojenja u Hrvatskoj, a njime su postrojenja ograničena u smislu ispuštanja stakleničkih plinova. U Ministarstvu pojašnjavaju kako se to provodi na način da postrojenja, na primjer proizvođači električne energije, moraju kupiti kompletnu kvotu jedinica kojima će pokriti svoje emisije stakleničkih plinova u određenoj godini, ili da besplatno dobiju određeni broj jedinica koji ih potiče na financiranje mjera smanjenja stakleničkih plinova.

Europska unija ima uspostavljen sustav dražbe na kojoj se nude na prodaju emisijske jedinice stakleničkih plinova iz ukupne kvote za cijelu EU. Svaka država članica ima za nju određena dražbovna prava, tj. pravo na financijska sredstva ostvarena od prodaje tih emisijskih jedinica. Prikupljena sredstva od prodaje emisijskih jedinica uplaćuju se Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je nadležni nacionalni dražbovatelj.

Prihodi od prodaje emisijskih jedinica koristit će se za projekte iz područja korištenja obnovljivih izvora energije, povećanja energetske učinkovitosti, smanjenja emisija stakleničkih plinova u prometu i gospodarenju otpadom, unaprjeđenja gospodarenja šumskim resursima, prilagodbe klimatskim promjenama, istraživanja i razvoja, navode iz Ministarstva. Najveći dio raspoloživih sredstava biti će namijenjen za integralnu energetsku obnovu privatnih i javnih zgrada gdje se očekuje najveći doprinos razvoju zelenog gospodarstva, što će rezultirati novim radnim mjestima i gospodarskim rastom.