Dnevne novosti

Grad Zagreb namjerava imenovati povjerenika za mirenje

17.10.2014 07:14 ZAGREB, 16. listopada 2014.(Hina), Grad Zagreb namjerava imenovati povjerenika za mirenje čiji će zadatak biti prepoznati predmete podobne za mirenje, ali i kojem će se moći obratiti osobe koje imaju problem s gradom radi pokušaja mirenja prije pokretanja postupaka, najavio je u Zagrebu pročelnik stručne službe zagrebačkog gradonačelnika Vidoje Bulum.

Sudjelujući na svečanosti koju je u povodu Svjetskog dana rješavanja sukoba organizirala Hrvatska udruga za mirenje, Bulum je rekao da grad Zagreb ima pozitivna iskustva kao stranka u postupku mirenja. U lipnju ove godine, kazao je Bulum, dovršen je postupak koji se nekoliko godina vodio pred sudom. Po riječima pročelnika, gradonačelnik Milan Bandić je nedavno svim gradskim tijelima naložio da poduzmu sve radnje kako bi se u svim pravnim stvarima pristupilo mirenju.

Predsjednik Hrvatske udruge za mirenje Srđan Šimac ustvrdio je pak kako su istraživanja pokazala da je nedostatak informacija o mirenju najveća zapreka toj metodi koja omogućava sporazumno i brzo rješavanje konflikata. "Mirenje omogućuje svima nama da na jednostavniji, brži i razumljiviji način riešavamo naše konflikte", kazao je Šimac.

Zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt kazala je da je zajednički cilj približiti postupak mirenja građanima jer mirenje rješava sporove i nudi brže i jeftinije rješavanje od iscrpljivnja u dugotrajnim sudskim postupcima.

Zamjenica ministrice socijalne politike i mladih Maja Sporiš rekla je da je obiteljska medijacija novina novog Obiteljskog zakona koji polazi od stajališta da su roditelji ti koji najbolje poznaju svoje dijete pa su oni pozvani da pokušaju svaki spor koji nastane u obitelji riješiti sporazumno.

Mirenje je moguće primijeniti za rješavanje sporova u svim sferama društvenog života, od obiteljskih pa sve do više milijuna kuna vrijednih korporativnih sporova.