Dnevne novosti

Mornar: donošenjem Strategije dokazujemo njezinu važnost

17.10.2014 07:22 ZAGREB, 16. listopada 2014.(Hina), Hrvatski sabor trebao bi izglasati Strategiju obrazovanja, znanosti i tehnologije, a ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar poručio je s briefinga za novinare kako donošenjem te strategije jasno potvrđujemo da Hrvatska misli na budućnost znanosti i obrazovanja.

Njezinim nedonošenjem poslali bi smo sasvim suprotnu poruku s katastrofalnim posljedicama za budućnost naše zemlje ali, istaknuo je Mornar, i za proračun Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS). Ministar je objasnio da je Strategija opsežan dokument koji će se sigurno mijenjati, dodavši kako bi "osobno volio da je ta strategija na 16 stranica, a ne na 300 stranica ".

Iz Strategije će biti 'isključeni' svi rokovi provedbe koji će pak biti u akcijskom planu provedbe koji će Vlada kao nezavisni dokument donijeti u roku od mjeseca dana nakon donošenja Strategije, rekao je Mornar. Dodao je da je to možda najvažniji amandman koji je Vlada danas dala na Strategiju jer, istaknuo je, rokovi koji su bili u Strategiji a vezeni su za tekuću godinu, jednostavni nisu mogli bili provedeni. S tim u vezi, ministrova pomoćnica za obrazovanje Sabina Glasovac napomenula je da to ne znači da će se mijenjati svi rokovi koji su bili navedeni u Strategiji nego samo oni koji se ne mogu provesti.

Novinare je zanimalo koje je još amandmane Vlada danas dala na Strategiju, a ministar je tako spomenuo amandman kojim se daje veća važnost odgoju i obrazovanju na jezicima nacionalnih manjina, te amandman o tomu da se u kurikulumu donese poseban program strukovnoga obrazovanja i onaj o većoj važnosti Hrvatske zaklade za znanost.

O aktivnostima MZOS-a novinare su izvijestili i ministrovi suradnici, pa je tako njegov pomoćnik za znanost Ivan Pejić najavio da će se idući tjedan u Zagrebu sastati članovi Europskoga vijeća za znanost istaknuvši kako je održavanje toga sastanka važan događaj za Hrvatsku. Ministrov pomoćnik za sport Tomislav Paškvalin potvrdio je da je MZOS uputio Hrvatskome saboru negativno mišljenje o izvješću Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) za 2013. godinu istaknuvši kako je to izvješće temeljito analizirano.

Podsjetio je da je Ministarstvo dalo negativno mišljenje i na izvješće HOO-a za 2012. godinu. Kao glavne razloge za negativno izvješće spomenuo je nepostojanje kriterija za vrednovanje programa nacionalnih sportskih saveza, a time i za sredstava koja se trebaju doznačiti sportskim savezima, te financiranje projekta sportske televizije koji, istaknuo je Paškvalin, nije u skladu sa Zakonom o sportu i Statutom HOO-a.