Dnevne novosti

Turudić tvrdi da zbog Perkovića više nije predsjednik izbornog povjerenstva

17.10.2014 07:16 ZAGREB, 16. listopada 2014.(Hina), Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu izjavio je kako je saznao da na predstojećim predsjedničkim izborima više neće biti predsjednik Županijskog izbornog povjerenstva, što povezuje s time da je on donio odluku o izručenju Josipa Perkovića, kojemu u petak u Muenchenu počinje suđenje zbog ubojstva emigranta Stjepana Đurekovića.

"To je prvi put u praksi demokratske Hrvatske da predsjednik Županijskog suda nije predsjednik Županijskog državnog povjerenstva. Ako me pitate ima li to ikakve veze s mojom ulogom u postupku izvršenja

europskoga uhidbenog naloga u odnosu na Josipa Perkovića, odgovor je da, mislim da ima", rekao je Turudić za HRT. Pred višim pokrajinskim sudom u Muenchenu u petak započinje suđenje Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog sudioništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1982. godine.

Nekoliko dana prije početka procesa Perkovićeva obrana argumente optužbe smatra neutemeljenima, dok je obrana Zdravka Mustača najavila da će se on braniti šutnjom.

Suđenja Perkoviću i Mustaču su odlukom Višeg pokrajinskog suda u Muenchenu od kolovoza ove godine, spojena u jedno. Za postupak je zasad predviđeno 50 ročišta, a presuda bi trebala biti donesena krajem travnja iduće godine.