Dnevne novosti

Milanović: u monetizaciji će sudjelovati hrvatski mirovinski fondovi

15.10.2014 07:18 ZAGREB, 14. listopada 2014.(Hina), Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio za RTL kako monetizacija autocesta ne znači njihovu rasprodaju već se radi o racionalnom potezu kreditnog rasterećenja u kojemu bi značajnu ulogu trebali odigrati hrvatski mirovinski fondovi koji raspolažu s 40 milijardi kuna.

Hrvatska ima autoceste ali ih tek treba otplatiti, pa s glavnicom i kamatama mora platiti 8 milijardi eura u idućih 25 godina, podsjetio je premijer. Monetizacija će, ocijenio je, omogućiti, dobijemo li zadovoljavajuću ponudu od tri milijarde kuna u gotovini, da smanjimo kredit, da se razdužimo i novac preusmjerimo u druge važne projekte. "Možemo strancima plaćati kamate još 25 godina ili se razdužiti i taj novac prebaciti za hrvatske ceste, Pelješki most i željezničku infrastrukturu, a našim mirovinskim fondovima omogućiti da uđu u taj posao zajedno s velikim svjetskim tvrtkama", rekao je Milanović.

Ističe kako mirovinski fondovi, koji danas raspolažu s 40 milijardi kuna, traže prostor za sigurne i isplative investicije, te se natječu za taj posao kroz nekoliko konzorcija. Premijer smatra kako je ulazak mirovinskih fondova u monetizaciju autocesta poslovni interes i ujedno interes jedne cijele generacije, koja će mirovine primati iz drugog mirovinskog stupa.

Umjesto toga, napominje, nalazimo se u paradoksalnoj sitauciji da mnogi ljudi i ne znajući rade protiv sebe i protiv svog interesa. "Znam da je reakcija građana na monetizaciju negativna, ali moram probati ljude uvjeriti da je to dobro za Hrvatsku", kazao je Milanaović. "Znam da su građani jako osjetljivi na pljačku koju im je priuštio HDZ i da na sve gledaju s ekstra strepnjom. Ja mogu reći da mi nismo HDZ i nećemo ići glavom kroz zid", kazao je Milanović i istaknuo kako se ne radi ni o kakvoj rasprodaji autocesta već o racionalnom potezu da pomognemo samima sebi.

Upitan da prokomentira izjavu predsjednice HNS-a Vesne Pusić da treba respektirati ako većina javnosti bude protiv monetizacije, Milanović je odgovorio kako bi očekivao da HNS bude liberalniji od SDP-a po tom pitanju, jer je to bio jedan od projekata njihovog bivšeg predsjednika i Vlade, iako ne i okosnica izbornog programa. Na tvrdnju da ga predsjednik Republike zaobilazi tražeći kod predsjednika Sabora izmjene izbornog zakona i uvođenje preferencijalnog glasovanja, Milanović je odgovorio kako je u Saboru potrebno postići konsenzus o tome stranačkih klubova.

Podsjetio je kako je prije nekoliko dana najavio uvođenje preferencijalnog glasovanja jer ne možemo imati za europske izbore jedne standarde a za nacionalne, koji su nam važniji, druge. "Naš stav je da ćemo promijeniti izborni zakon. Vjerojatno ćemo ići i na ukidanje institucije nositelja lista, koja je jedna smijurija koju imamo još iz vremena devedesetih godina, gdje imate nositelja lista, ne znam što to znači. Imamo većinu za to, to se može napraviti za par tjedana", kaže Milanović. Ističe kako je očekivao i podršku HDZ-a koji je inzistirao na tome, a sad je protiv.