Dnevne novosti

Vlada: nedostaci kod javnih nabava u ministarstvima zdravlja i pomorstva

10.10.2014 07:20 ZAGREB, 9. listopada 2014.Hina, Vlada je podržala objedinjeno godišnje izvješće o sustavu unutarnjih financijskih kontrola u javnom sektoru za prošlu godinu kojim se Ministarstvu zdravlja te Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture kroz nekoliko zaključaka nalaže otklanjanje slabosti uočenih revizijom javnih nabava.

Ministarstvo zdravlja tako je zaduženo da kod donošenja odluka o obaveznoj provedbi zajedničke javne nabave sa središnjim tijelom za javnu nabavu usuglasi predmet javne nabave i rokove za njeno provođenje te da osigura jednoobrazne standardne obrasce vezane uz prikupljanje, obradu i analizu podataka vezanih uz postupak javne nabave.

U objašnjenju se navodi kako je revizijom uočeno nerealno, i bez konzultacija sa središnjim tijelom za javnu nabavu, postavljanje rokova za provedbu javne nabave, a nema ni standardiziranog oblika prikupljanja podataka. Ministar zdravlja Siniša Varga novinarima je uoči sjednice Vlade, upitan o kritikama iz izvješća, kazao kako je i ranije u medijima jasno iznio svoje nezadovoljstvo dosadašnjom provedbom javne nabave u sustavu zdravstva. Sustav javne nabave, kazao je, sada dižemo na jedan novi transparentniji nivo. "Ispravljamo te 'krive Drine', jednom za svagda stavljamo na transparentnu osnovu", istaknuo je.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture zaduženo je, pak, da do lipnja iduće godine izmijeni zakonodavni okvir koji definira uvjete i postupke davanja koncesija nad pomorskim dobrom te njihovog upravljanja, kao i da u stručnu radnu skupinu za izmjenu tih propisa uključi predstavnike davatelja koncesija. Izmjene su potrebne, navodi se u Izvješću, zbog slabosti uočenih u Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, u Uredbi o postupku utvrđivanja granica pomorskog dobra, Uredbi o postupku davanja koncesija na pomorskom dobru te Pravilniku o vrstama morskih plaža i uvjetima koje moraju zadovoljavati.

Uočena je, primjerice, neujednačenost u postupku određivanja koncesioniranog područja za plaže, kao i sporost u utvrđivanju granica pomorskog dobra zbog toga što je za to potreban rad dvaju povjerenstava - županijskog te onog Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.