Dnevne novosti

Brammertz naglasio važnost pravosudne suradnje u regiji

10.10.2014 07:14 PODGORICA, 9. listopada 2014.(Hina), Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz pohvalio je u četvrtak u Podgorici tužiteljstva Hrvatske, Srbije, BiH i Crne Gore, koja su potpisala sporazum o suradnji u borbi protiv svih oblika teškog kriminala, uključujući i predmete ratnih zločina.

Brammertz se nalazi u dvodnevnom posjetu Crnoj Gori, za koju je rekao da je "u kontinuitetu pouzdan partner ICTY-ja", a u razgovoru s premijerom Milom Đukanovićem i ostalim najvišim državnim i sudskim dužnosnicima kazao je da njegov prvi dolazak u Podgoricu koristi da zahvali Crnoj Gori za uspješnu suradnju.

Tijekom ovih razgovora osobito je naglašena važnost suradnje pravosudnih organa država regije za uspješno okončanje svih predmeta ratnih zločina pred nacionalnim sudovima, kako u cilju osiguravanja dosljedne borbe protiv nekažnjivosti, tako i u svrhu pravedne odštete za žrtve kaznenih djela i njihove obitelji.

Bilo je riječi i o predmetima ratnih zločina koji su vođeni i vode se pred pravosudnim organima Crne Gore. Od pet predmeta ratnih zločina, tri su okončana osuđujućim presudama, za jedan je žalbeni postupak u tijeku, a za jedan predmet tužiteljstvo priprema izvanredni pravni lijek – zahtjev za zaštitu zakonitosti.

Istaknuta je potreba jačanja kapaciteta tužitelja i sudaca u Crnoj Gori njihovom obaveznom obukom o međunarodnom humanitarnom pravu.