Dnevne novosti

Sabor donio Zakon o računovodstvu neprofitnih organizacija

06.10.2014 07:12 ZAGREB, 3. listopada 2014.(Hina), Hrvatski sabor u petak je većinom od 102 glasa donio Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija.

Protiv zakona glasovao je nezavisni Josip Kregar, a suzdržan je bio laburist Dragutin Lesar. Novom zakonu usprotivile su se nevladine organizacije okupljene u Platformu 112, koje su na konferenciji za novinare ispred Sabora u petak su upozorile da vjerske zajednice ne smiju biti povlaštene u odnosu na druge neprofitne organizacije.

Vlada je, naime, u konačnom zakonskom tekstu prihvatila argumente nekolicine saborskih klubova i samih vjerskih zajednica, koje su tvrdile da bi izvještavanje o prikupljenim darovima i milodarima vjernika bilo prekomplicirano, budući da bi svaka župa morala dostavljati posebna financijska izvješća. Zakonom je tako propisano da vjerske zajednice moraju izvještavati isključivo o novcu iz javnih izvora, a sindikati i udruge poslodavaca u potpunosti su oslobođeni od obveze dostavljanja financijskih izvješća u Registar neprofitnih organizacija.

Sabor je, sa 98 glasova "za" i tri "protiv", prihvatio Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2013., u kojem se glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan požalio da je broj kaznenih prijava protiv nepoznatog počinitelja lani prvi put bio veći od broja kaznenih prijava protiv poznatih počinitelja. Taj podatak nazvao je "zvonom za uzbunu", najavljujući da će se zbog toga uskoro sastati s ravnateljem policije. U prvom čitanju jednoglasno je podržan prijedlog zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, a uz 20 glasova "protiv" u drugo je čitanje prošao i prijedlog zakona o komasaciji poljoprivrednog zemljišta.