Dnevne novosti

Sud oslobodio optuženog primjenom Zakona o oprostu

30.09.2014 07:20 OSIJEK, 29. rujna 2014.Hina, Gojku Eroru, optuženom za ratni zločin u Berku tijekom okupacije '91. i' 92. Državno odvjetništvo u Osijeku prekvalificiralo je optužnicu u oružanu pobunu, nakon čega je optužnica odbačena, a on je primjenom Zakona o općem oprostu pušten na slobodu, potvrdio je glasnogovornik osječkog Županijskoga suda Miroslav Rožac.

Kako je Rožac rekao za Hinu, optužnica je odbačena u nedostatku dokaza i prekvalificirana u oružanu pobunu. Zamjenik državnog odvjetnika optužnicu je izmijenio pošto je utvrdio da na temelju iznesenih dokaza u postupku i obranom optuženog nije utvrđeno da je počinio ratni zločin u Berku.

Rožac je istaknuo kako Eror ima pravo uložiti žalbu i na prekvalificiranu optužnicu u oružanu pobunu i primjenu Zakona o općem oprostu. To znači da Gojko Eror može zatražiti ponavljanje postupka radi dokazivanja svoje nevinosti, rekao je Rožac. Potvrdio je kako ima pravo tražiti odštetu od hrvatske države za vrijeme provedeno u zatvoru.

Ponovio je da Gojko Eror nije oslobođen, nego je optužnica prekvalificirana u oružanu pobunu. Gojko Eror bio je u osječkom zatvoru od proljeća ove godine, kada je na temelju europskog uhidbenog naloga izručen s Malte, gdje je živio proteklih 11 godina.

Iz osječkog je zatvora pušten 16. rujna. Hrvatska je tražila njegovo izručenje pod optužbom da je bio povezan s nestankom najmanje 17 ljudi u Berku tijekom Domovinskog rata, a on se izručenju nije protivio. Optužnica protiv njega i još 34 osobe osumnjičene za ratni zločin podignuta je još 2006. godine.