Dnevne novosti

Saborsko glasovanje: odbijeni svi oporbeni prijedlozi

29.09.2014 07:24 ZAGREB, 26. rujna 2014.(Hina), Hrvatski sabor prihvatio je izvješće ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića o obavljanju policijskih poslova u prošloj godini, a saborska većina odbila je sve predložene oporbene zakonske inicijative.

Vladu je pak Hrvatski sabor zadužio da u roku od šest mjeseci predloži izmjene Zakona o policiji radi stvaranja pretpostavki za učinkovitije postupanje Povjerenstva za rad po pritužbama u MUP-u, kao i da poduzme odgovarajuće mjere za učinkovitiji nadzor postupanja policijskih službenika kroz pojačano djelovanje nadležnih tijela Ministarstva.

Sabor je donio nova Pravila o postupanju elektroničkih medija s nacionalnom koncesijom tijekom izborne promidžbe, prihvatio je Izvješće o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za 2013. godinu te Godišnje izvješće o radu Upravnoga vijeća Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA) za prošlu godinu.

Pozitivnu ocjenu saborskih zastupnika dobilo je i Izvješće o radu Odbora za Europske poslove za 2013. godinu, a Sabor je donio zakon kojim ovlašćuje Vladu da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Sabora, a izmijenio je i Zakon o Gradu Zagrebu.

U drugo čitanje upućene su izmjene Kaznenog zakona te Zakona o upravnim sporovima. Saborska većina odbila je sve oporbene zakonske inicijative, odnosno prijedloge dopuna Općega poreznoga zakona i Zakona o porezu na dohodak Kluba Hrvatskih laburista.

Istu je 'sudbinu doživio' prijedlog Zakona Kluba HDZ-a o pomorskom dobru i morskim lukama, prijedlog Zakona o sudskim vještacima Vesne Škare-Ožbolt te prijedlog dopuna Zakona o Državnom odvjetništvu Kluba HDSSB-a.