Dnevne novosti

Miljenić: Izmjenama Zakona o upravnim sporovima riješiti neujednačenu sudsku praksu

26.09.2014 07:24 ZAGREB, 25. rujna 2014.(Hina), Vladajući i oporba u Hrvatskom saboru bili su nepodijeljeni u pohvalama izmjenama Zakona o upravnim sporovima kojima se značajno širi mogućnost žalbe, a ministar pravosuđa Orsat Miljenić uvjeravao je kako će se zakonskim izmjenama riješiti često neujednačena sudska praksa.

Važeće zakonske odredbe ograničavaju prava na žalbu protiv presuda upravnog suda, čime se dovode u pitanje prava građana na učinkovitu sudsku zaštitu u upravnom sporu. "Sada značajno širimo mogućnost žalbe na Visoki upravni sud s ciljem ujednačavanja sudske prakse", najavio je Miljenić.

Dodao je i kako taj sud "ima prostora" te izrazio uvjerenje kako neće doći do 'zagušenja' jer je 2012. bio na 4 tisuće predmeta , a sada je pao na godišnje 2 tisuće predmeta. "Prečesto nam se događa da ljudi dobiju različito rješenje iste pravne stvari, što je loše", ustvrdio je Miljenić. Šire se, kaže, i rokovi za postupanje javnopravnih tijela s obzirom na to da, kako kaže, nekad rokovi "iscure" i prije nego što je došao predmet pa se nepotpuno odlučuje. "To neznatno produljenje u ukupnom trajanju omogućit će bolji tijek postupka", uvjeren je ministar pravosuđa.

"Dopuštanje žalbe na odluku suda prvog stupnja u određenim slučajevima će možda usporiti cijeli postupak ali samo se tako može riješiti neujednačenost sudske prakse u pojedinim upravnim stvarima", uvjeren je SDP-ov Draženko Pandek.

Iako ga je brinulo hoće li drugostupanjski postupak na upravnom sudu dodatno otegnuti rokove sudovanja HDSSB-ov Boro Grubišić ipak se složio kako je "dobro da postoji i drugostupanjski postupak - zbog veće pravednosti i pravde u društvu". Brzina u upravnim sporovima najspornija je točka, složila se i HNS-ovka Vesna Sabolić. "Ovo je zakon od najšire važnosti jer određuje sudski nadzor nad subjektima javne vlasti", poručila je Sabolić dodavši kako bi se stoga Zakon o upravnim sporovima mogao zvati i zakonom o efikasnosti vlasti.

Izmjenama zakona normiraju se među ostalim i uvjeti pod kojima je dopušteno obnoviti sudski spor, a popunjavaju se neke postupovne praznine. "Predložene izmjene i dopune pridonijet će učinkovitijem i kvalitetnijem radu upravnog suda", ustvrdio je i HDZ-ov Davor Miličević. "Sada su predložene neke korekcije no to je tema koju ćemo kroz neko vrijeme morati ponovno skupno sagledati i vidjeti u kojem će se smjeru upravno sudovanje dalje razvijati", najavio je Miljenić.