Dnevne novosti

U Ministarstvu zdravlja otvoreni pregovori o izmjenama KU

25.09.2014 07:14 ZAGREB, 24. rujna 2014.(Hina), U Ministarstvu zdravlja otvoreni su pregovori između Vlade i sindikata o izmjenama Kolektivnog ugovora (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja te je potpisan Protokol o kolektivnim pregovorima.

Pregovori će se, kako se doznaje, nastaviti nakon što Vlada, na zahtjev sindikata, promijeni odluku o imenovanju Vladinog pregovaračkog odbora, u koji je protuzakonito imenovan predstavnik Udruge poslodavaca u zdravstvu. Takvo imenovanje predstavlja kršenje Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata, jer bi u tom slučaju pregovori postali tripartitni, tvrde sindikati.

Glavna tema kolektivnih pregovora trebali bi biti, kako se očekuje, dodatci od 4, 8 i 10 posto koje djelatnici dobivaju na osnovi ostvarenih godina radnog staža. Ministar zdravlja Siniša Varga najavio je nedavno da će otvoriti kolektivne pregovore radi ukidanja tih dodatka i pronalaženja modela za nagrađivanje dobrih radnika, no sva tri reprezentativna sindikata u zdravstvu poručila su da na to neće pristati.

Varga, međutim, podsjeća da naknade od 4, 8 i 10 posto, osim zdravstva, u svom kolektivnom ugovoru više nema ni jedna druga javna i državna služba u Hrvatskoj. Vlada je zaposlenima u državnim i javnim službama zakonom privremeno uskratila te naknade od 1. travnja do 31. prosinca ove godine, no kako je to pravo ostalo u kolektivnom ugovoru za zdravstvo, zdravstvenim djelatnicima s 20 i više godina staža trebalo bi biti vraćeno početkom iduće godine.

Na pregovorima sudjeluju Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, koji su potpisnici KU iz prosinca 2013. godine. Hrvatski liječnički sindikat ne sudjeluje jer je KU odbio potpisati.