Dnevne novosti

Studenti iz programa Erasmus lakše do posla

23.09.2014 07:20 BRUXELLES, 22. rujna 2014.(Hina), Studenti koji sudjeluju u programu za razmjenu studenata imaju znatno veće izglede da izbjegnu dugotrajnu nezaposlenost u odnosu na svoje kolege bez međunarodnog iskustva, pokazuje studija čije je rezultate u ponedjeljak objavila Europska komisija.

Povjerenica Europske komisije za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Androulla Vassiliou predstavila je u ponedjeljak rezultate studije utjecaja programa Erasmus na izglede za zapošljavanje, a Komisija će predstaviti rezultate studije o utjecaju programa za razmjenu studenata Erasmus na njihovu daljnju karijeru. Studija pokazuje da diplomirani studenti s međunarodnim iskustvom puno bolje prolaze na tržištu rada.

Upola je manja mogućnost da će iskusiti dugotrajnu nezaposlenost u usporedbi s onima koji nisu studirali ili se osposobljavali u inozemstvu te je u pet godina nakon što su diplomirali njihova stopa nezaposlenosti 23 posto niža. Studiju su proveli neovisni stručnjaci i njome je obuhvaćeno gotovo 80.000 ispitanika uključujući studente i poduzeća. "Rezultati studije utjecaja Erasmusa iznimno su važni s obzirom na neprihvatljivo visoke razine nezaposlenosti mladih u EU-u.

Poruka je jasna: ako studirate ili se osposobljavate u inozemstvu, veća je vjerojatnost da ćete povećati svoje izglede za pronalaženje zaposlenja. Novi program Erasmus + nudit će bespovratna sredstva EU-a za četiri milijuna ljudi između 2014. i 2020. te im omogućiti da iskuse život u drugoj zemlji studirajući, osposobljavajući se, poučavajući ili volontirajući”, rekla je povjerenica Androulla Vassiliou. Erasmus također povećava mobilnost radne snage.

Zemlju boravišta ili rada promijenilo je 40 posto studenata najmanje jedanput nakon što su diplomirali, što je gotovo dvostruko veći broj od onih koji nisu mobilni tijekom studija. Golema većina, 93 posto, studenata s međunarodnim iskustvom može zamisliti život u inozemstvu u budućnosti, dok to može samo 73 posto onih koji ostaju u istoj zemlji tijekom studija. Novim programom Erasmus+ pružit će se prilika za četiri milijuna ljudi, uključujući dva milijuna studenata u visokoškolskim ustanovama i 300 000 članova osoblja tijekom sljedećih sedam godina (2014. – 2020.).

Osim toga, programom će se financirati 135 000 razmjena studenata i osoblja koje uključuju neeuropske zemlje partnere. Erasmus + bit će još dostupniji zahvaljujući povećanoj jezičnoj podršci, fleksibilnijim pravilima i dodatnoj potpori za osobe s posebnim potrebama, osobe u nepovoljnu položaju ili iz udaljenih područja.