Dnevne novosti

Slavonskobrodski srednjoškolci opet prosvjeduju

22.09.2014 07:13 SLAVONSKI BROD , 19. rujna 2014. (Hina), Oko 350 učenika Tehničke, Medicinske i Ekonomske škole u Slavonskome Brodu prosvjedovalo je  u petak ispred zgrade Brodsko-posavske županije zbog odluke te županije da neće plaćati najam sportskih dvorana za potrebe tjelesnog odgoja učenika.

Isti problem imaju i učenici Gimnazije iz Nove Gradiške. Osnivač svih četiriju ustanova je Brodsko-posavska županija. "Obavijestili smo i ministarstvo i županiju. Iz županije nam je rečeno da nema novca", rekla je ravnateljica Tehničke škole Mirjana Onukijević.

Opovrgavajući da je novi prosvjed posljedica neprekidnog sukoba Brodsko-posavske županije i grada Slavonskog Broda o svim važnijim problemima, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu Brodsko-posavske županije Vladimir Štefanek je istaknuo da je temeljni razlog nedostatak novca. "Zadnje tri godine dobivamo sve manje novca iz ministarstva, a sada ga je 18 posto manje, što je gotovo dva milijuna kuna manje od onog koliko nam je potrebno.

U 2013. u debalansu smo bili oko 550.000 kuna, a ove godine u prvih sedam mjeseci 50.000 kuna. Jedan od načina uštede je na najmu sportskih dvorana, za koje dajemo oko 500.000 kuna na godinu", rekao je Štefanek. "Na sastanku s ravnateljima dogovoreno je da će se nastava u rujnu i listopadu održavati na vanjskim terenima", dodao je Štefanek, pozivajući učenike i roditelje da budu strpljivi.

Ravnatelji srednjih škola već su organizirali nastavu u skladu s trenutačnim mogućnostima. Po riječima ravnateljice Onukijević, 756 učenika Tehničke škole je u slobodnim terminima na sportskim terenima susjedne Industrijsko-obrtničke škole. U vezi s današnjim prosvjedom, priopćenjem se oglasio i grad Slavonski Brod, koji je vlasnik dviju dvorana u kojima srednjoškolci održavaju nastavu iz tjelesnog odgoja. Iz Gradske uprave podsjećaju da je Brodsko-posavska županija izvijestila kako joj se polugodišnji proračun puni prema planu i da novca za najam dvorana mora biti.