Dnevne novosti

Udruga za izjednačavanje prava dječjih vrtića gradova i drugih osnivača

19.09.2014 07:26 RIJEKA, 18. rujna 2014.(Hina), Udruga u osnutku "Vrtić za svu djecu" upozorila je  na konferenciji za novinstvo u Rijeci da je nužno izjednačiti prava dječjih vrtića kojima je osnivač grad Rijeka s drugim dječjim vrtićima, među ostalim i kad je riječ o mjesečnoj participaciji roditelja.
U vrtićima kojima je osnivač grad participacija je 720 kuna, a u vrtićima drugih osnivača dvostruko veća, 1440 kuna, istaknuto je. Time se izravno ugrožava opstanak ustanova za predškolski odgoj i izobrazbu drugih osnivača, ugrožavaju se socijalna i ekonomska prava roditelja i djece, a građanima se uskraćuje ustavno pravo na pluralizam, izbor i različitost u društvu, ističe ta udruga. Predsjednica te udruge Barbara Drezga rekla je da vrtić ne može biti privilegij samo neke djece jer to danas nije samo smještaj, nego i kvalitetna i stručna priprema djece za život u društvu i stjecanje socijalnih vještina.

Nedostatak kapaciteta dječjih vrtića kojima je osnivač grad nadopunjuju privatni vrtići, vrtići s alternativnim programima ili oni kojima su osnivači vjerske zajednice te bi trebali imati jednaka prava, dodala je. Takve izjednačene visine participacije za roditelje imaju neki drugi gradovi, poput Zadra, Pule ili u općini Viškovu, u blizini Rijeke, a manje su nego u Rijeci. Primjerice, roditelji za vrtić u Puli po djetetu na mjesec izdvajaju 650 kuna, u Zagrebu od 150 do 600 kuna, a u Viškovu 400 kuna, istaknuto je. U Rijeci je u vrtićima drugih osnivača oko 400 djece, rečeno je.

Po iznesenim podatcima, Hrvatska je među državama s najmanjim udjelom djece u vrtićima u Europskoj uniji. Među predškolskom djecom u dobi iznad četiri godine u Hrvatskoj je samo 70 posto djece u nekom obliku predškolskog odgoja i izobrazbe, u Rumunjskoj 82 posto, u Sloveniji 90 posto, a u 17 zemalja Europske unije prosjek je veći od 95 posto. Udruga "Vrtić za svu djecu" zauzimat će se za otvaranje više vrtića drugih osnivača, osim gradova i općina, kako bi se time smanjilo opterećenje proračuna.

Zauzimat će se za to da djeca roditelja nižega socijalnog statusa ostvare pravo na besplatni vrtić bez obzira na njegova osnivača, za suradnju vrtića s gradskim i lokalnim institucijama, međusobnu suradnju vrtića i razmjenu iskustava, a bit će protiv komercijalizacije djelatnosti predškolskog odgoja i izobrazbe.