Dnevne novosti

Započela edukacija za 75 pomoćnika u nastavi

16.09.2014 07:18 ZAGREB, 15. rujna 2014.(Hina)Započeo je program osposobljavanja za poslove pomoćnika učenicima s teškoćama u okviru projekta pomoćnici kao potpora inkluzivnom obrazovanju, a kroz dvodnevnu edukaciju proći će 75 polaznika.

Ocijenivši da se radi o plemenitoj vještini, pozivu i radu, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić podsjetio je da je Zagreb prije deset godina imao samo jednog asistenta u nastavi u osnovnim školama. Ova školska godina, dodao je, započela je s 308 asistenata u osnovnim školama, 30 u srednjim i 340 pomoćnika u zagrebačkim vrtićima. Ukupno na početku ove godine imamo 678 pomoćnika u nastavi koji skrbe za oko 1000 učenika i to je, ocijenio je Lovrić, u ovom trenutku sasvim dovoljno. Zagreb je u ovoj godini osigurao oko 4,5 milijuna kuna za plaće asistentima.

Edukacija se plaća iz Europskog spcijalnog fonda, a konkretno ova po polazniku košta oko 1500 kuna. "Smatram da će ova edukacija asistentima pomoći da što kvalitetnije odrađuju svoju zadaću", rekao je Lovrić, istaknuvši da bi bilo puno lakše da postoje jasniji kriteriji na razini države i da se centralna država u to uključuje.

Viša savjetnica u Agenciji za odgoj i obrazovanje Vladimira Drezelj pojasnila je da je program osmišljen tako da se u prvom dijelu asistenti upoznaju s teškoćama djece koja su integrirana u obrazovni sustav. Nakon dva dana predavanja i primjera metodika, ići će na radionice u specijalizirane kuće u kojima mogu dobiti točne i konkretne odgovore za sve što ih muči i što se tiče djece s kojom će raditi.

Asistenti, naglasila je Drezelj, moraju biti spremni suočiti se s nemogućnostima djeteta. "Niti jedna teškoća nije jedna i sama za sebe. Asistenti će dobiti potporu od svojih stručnih suradnika koji su njihovi koordinatori u školama, a uvijek će se moći obratiti centrima kroz koje će proći", kazala je. Naglasila je da učenicima to puno znači, te da se na taj način socijaliziraju i bivaju prihvaćeni u svojoj okolini.

Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč ustvrdila je da je pomoćnik u nastavi jedna od značajnih potpora djeci, a veseli je, kaže, što broj onih koji žele to raditi raste iz godine u godinu. Značajno je, poručila je polaznicima edukacije, biti otvoren prema svakom djetetu te se nada da će taj dio aktivnosti donijeti dodatnu kvalitetu i u njihovom životu.