Dnevne novosti

Vrdoljak: može se u Hrvatskoj biti uspješan i globalno konkurentan

25.08.2014 07:14 LUDBREG, 23. kolovoza 2014.(Hina), Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ocijenio je u Ludbregu da se u Hrvatskoj može uspjeti radeći po hrvatskim zakonima i koristeći zakone za poticanje investicija, te biti konkurentan na globalnoj razini.

Vrdoljak je u Ludbregu obišao danas tvrtku Ducati komponenti d.o.o. koja je dio globalne grupacije DUCATI Energia S.p.A. sa sjedištem u Bologni, a bavi se proizvodnjom generatora, rotora, statora, dijelova vanbrodskih motora i te električnih dijelova za sve vrste dvokotača. Ministarstvo gospodarstva je kroz operativni program za prerađivačku industriju pomoglo ludbreškoj tvrtki u namjeri da proširi proizvodne kapacitete te je došao jer se, rekao je, želio upoznati s tim vrlo uspješnim poduzetničkim pothvatom.

Direktor tvrtke Dražen Crnković potvrdio je sudjelovanje u programu za konkurentnost u okviru kojega je tvrtka dobila sredstva za projekte te je najavio novi projekt, koji bi u idućoj godini trebao rezultirati proširenjem proizvodnje i novim zapošljavanjem. Na novinarski upit o zakonskim okvirima, pomažu li oni ili odmažu hrvatskim gospodarstvenicima, Crnković odgovora da prema njegovim iskustvima s tim nije bilo problema. Po njegovu mišljenju, veći je problem gospodarska kriza koja je pogodila europsko, svjetsko a time i hrvatsko gospodarstvo. Tvrtka Ducati komponenti zapošljava više od 100 radnika, a više od 95 posto proizvodnje se izvozi.

Kao potvrdu uspješnog privlačenja investicija u Varaždinsku županiju, ministar je istaknuo dvije nove, u Poduzetničkoj zoni u Jalžabetu, austrijskog Wolsdorfa i poljskog Pressglasa koje će otvoriti nekoliko stotina novih radnih mjesta. "To su nove investicije dviju tvrtki koje su se javile u agenciju Ministarstva gospodarstva. Napravili su izračune o konkurentnosti našeg Zakona o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja. Usporedili su ga s regijom i zaključili da je u Hrvatskoj najbolje investirati", rekao je Vrdoljak. Kad su odlučile investirati na području Varaždinske županije, dobile su građevinsku dozvolu u roku od jednog dana, rekao je.

Ministar naglašava da postoje dijelovi Hrvatske gdje se ozbiljno radi i da je Varaždinska županija jedno od takvih mjesta. "Varaždinska županija mjesto je gdje se građevinske dozvole mogu dobiti isti dan, kao i bespovratna sredstva, odnosno poticaji Ministarstva gospodarstva na vlastite investicije", rekao je ministar zaključivši da se u Hrvatskoj može uspjeti bez problema. U Ludbregu je nezaposlenost tek nešto iznad pet posto i to je nešto čemu cijela država treba težiti, a jedan od razloga je jko dobra suradnji između gospodarstva i lokalne i regionalne samouprave, kazao je Vrdoljak.