Dnevne novosti

Europska komisija traži stečaj slovenskog Elana

21.08.2014 07:12 LJUBLJANA, 20. kolovoza 2014.Hina, Europska komisija zatražila je da Slovenija pokrene stečaj Elana iz Begunja kako bi od nekad renomiranog proizvođača skijaške i sportske opreme mogla naplatiti 10 milijuna eura koju je Bruxelles ocijenio neopravdanom pomoći države toj kompaniji.

Slovenija je spomenuti iznos od Elana morala naplatiti još krajem prošle godine, a sada se ocjenjuje da je stečaj Elana jedini način da se naplata realizira, objavila je u srijedu Slovenska tiskovna agencija STA. Ministarstvo financija zahtjev Bruxellesa još ne žele komentirati, iako je stigao prije tjedan dana, a ministar financija Uroš Čufer o tome nije obavijestio ključne aktere u državi.

Odluku da su sredstva kojima je država pomogla Elanu da se izvuče iz financijskih teškoća predstavljaju nedopuštenu državnu pomoć po pravilima o tržišnom natjecanju, Europska komisija donijela je u rujnu 2012. godine. Slovenska vlada bila je dužna iznos naplatiti u roku četiri mjeseca, ali je Elan bio platežno nesposoban, pa do toga nije došlo.

Elan je na listi 15 tvrtki u kojima država ima vlasnički udio, a koje su namijenjene privatizaciji. Računalo da će novi investitor osigurati sredstva kojima bi država naplatila svoj dug, ali Bruxelles nije pristao na taj model, a i postupak privatizacije Elana sada je u zastoju iako je natječaj proveden.

Prema nekim medijskim ocjenama, Bruxelles inzistiranjem na naplati koja Elan vodi u stečaj stvara dojam da je Sloveniju odabrao kao "poligon za testiranje strogih mjera" koje bi teško mogle proći u većim i utjecajnijim članicama EU-a.

Uz to, navodi Slovenska tiskovna agencija STA, Bruxelles je odluku o prisilnoj naplati Elanova duga državi navodno donio pod lobističkim utjecajem austrijsko-švicarske tvrtke Cameva koja je najprije bila zainteresirana za kupnju Elana, od čega je kasnije odustala.