Dnevne novosti

Putin i Porošenko sastat će se 26. kolovoza u Minsku

20.08.2014 07:10 MOSKVA, 19. kolovoza 2014.(Hina/AFP), Ruski predsjednik Vladimir Putin će 26. kolovoza otići u Minsk na regionalni summit, na kojemu će sudjelovati i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko te čelnici Europske unije, objavio je Kremlj u utorak.

Tijekom tog sastanka su predviđeni bilateralni susreti, navelo je rusko predsjedništvo u priopćenju, ali nije preciziralo je li predviđen razgovor Putina i Porošenka. Ured ukrajinskog predsjednika potvrdio je da će Porošenko otputovati na summit u Minsk. "Ukrajinsko izaslanstvo se priprema ... jasno je da će ga predvoditi predsjednik", rekao je Porošenkov savjetnik Valerij Čali.

Dvojica čelnika su se sastala 6. lipnja u sklopu 70. obljetnice iskrcavanja saveznika u Normandiji, uoči prisege ukrajinskog prozapadnog predsjednika. EU će u Minsku predstavljati visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, europski povjerenik za energiju Guenther Oettinger i europski povjerenik za trgovinu Karel De Gucht.

Na summitu u Minsku će se ukrajinski predsjednik sastati s kolegama iz carinske unije, zone slobodne trgovine u kojoj su Rusija, Bjelorusija, Kazahstan koji treba poslužiti kao temelj za veliku euroazijsku gospodarsku uniju bivših sovjetskih republika.

Summit će biti posvećen primjeni sporazuma o pridruživanju koji su Kijev i Bruxelles potpisali krajem lipnja, što je izazvalo bijes Rusije. Moskva drži da Ukrajina ne može imati privilegirane trgovinske veze i s Rusijom i s EU-om.