Dnevne novosti

Hrvatin neće pokrenuti stegovni postupak protiv Turudića

19.08.2014 07:24 ZAGREB, 18. kolovoza 2014.(Hina), Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin izvijestio je da ne namjerava pokrenuti stegovni postupak protiv predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića jer njegov intervju Večernjem listu nema obilježja jednog od stegovnih djela, ali i ukazao da takav njegov istup nije uobičajen ni primjeren.

Hrvatin, koji ima ovlasti i obvezu pokrenuti stegovni postupak protiv sudaca i predsjednika sudova, ocijenio je da u slučaju iznošenja mišljenja u intervjuu od 10. kolovoza ne postoje pretpostavke koje bi zahtijevale pokretanje stegovnog postupka za neko od propisanih stegovnih djela. Dodao je da zato ne namjerava pokrenuti stegovni postupak protiv Ivana Turudića.

Hrvatin je, međutim, pored ocijene o nepostojanju pretpostavki za pokretanje stegovnog postupka, ukazao da takav istup predsjednika Županijskog suda u Zagrebu nije uobičajen ni primjeren zbog potrebe stalnog i međusobnog uvažavanja svih državnih vlasti i obnašatelja dužnosti u njima, sa svrhom održanja dosegnutih demokratskih standarda.

Izjave pa i kritike koje bi bile izrečene na takav način, mogle bi biti konstruktivnim doprinosom razvoju društva. U protivnom one su samo estradizacija u korist pojedinačnog interesa, naveo je Hrvatin. Za sumnje o praćenju i prisluškivanju koje je iznio Turudić, Hrvatin je rekao da se radi o javno izrečenoj sumnji koja može biti predmetom ispitivanja i postupanja od strane nadležnog državnog tijela, o čemu je nadležan odlučivati saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

Ivan Turudić se u opširnom intervjuu Večernjem listu okomio na aktualnu vlast, a što je u drugim medijima naknadno interpretirano kao isticanje kandidature za HDZ-ovog ministra pravosuđa.