Dnevne novosti

Milanović: u 2014. očekujemo gospodarski rast

18.08.2014 07:05 JELSA, 14. kolovoza 2014. (Hina),Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je u četvrtak kako u 2014. godini očekuje gospodarski rast u Hrvatskoj.

"Ja to vidim, neću reći da imam neku veliku viziju, ali vidim što radimo i kamo to vodi, a vodi prema boljem. Ne ide preko noći i neće ići preko noći i sljedeća godina prema svemu bi trebala biti godina gospodarskog rasta, ali ne gospodarskog rasta koji bi mene zadovoljio", rekao je Milanović odgovarajući na upit u vezi sa pozitivnim trendovima u zapošljavanju. Podsjetio je da smo 2003., na kraju mandata Vlade Ivice Račana imali gospodarski rast od šest posto. "Tih šest posto rasta bilo je najviše u Europi a ljudi opet nisu bili zadovoljni. Na kraju ispada da je sve stvar dojma", poručio je Milanović u Jelsi.

Komentirajući najnoviji pad kreditnog rejtinga Hrvatske što ga je objavila agencija Fitch, Milanović je kazao kako kreditne agencije rade isključivo za investitore i rade procjene investicijskih vrijednosti državnih obveznica, te da smo to u protekle dvije i pol godine apsolvirali. "Događaju se neobične stvari da nam je kreditni rejting pao, a da izdajemo obveznice povoljnije nego ikad ranije", ustvrdio je Milanović. Istaknuvši kako pad kreditnog rejtinga treba uzimati sa "zrnom sumnje i analitičnosti", Milanović je kazao kako će on biti zadovoljan onda "kada nam kreditni rejting počne rasti". "Naslijedili smo ogromne terete, dugove, skupu državu, kriminal iza sebe i jednu stranku koja je sudski optužena odnosno osuđena za pljačku. Nije sve skupa s tim jednostavno, ali nije to ni izgovor", dodao je.

Po njegovom tumačenju "kreditni rejting je jedno, a bez gospodarskog rasta koji će biti jednak ili veći od kamate po kojoj se država zadužuje nijedna država ne može dugoročno funkcionirati - ni Njemačka pa ni Hrvatska". "Naš cilj je da stvorimo uvjete za gospodarski rast, i stvaramo ih pošto smo u turizmu očistili ono što 20 godina nitko nije očistio. Stvorili smo preduvjete za natječaje, za visoku fazu, kasnu fazu natječaja za neke velike projekte na kojima je država ležala, kao Kupari naprimjer. Brijuni će biti sutra. To su sve stvari koje su trebale biti napravljene davno a nisu, i to je ono što država može“, kazao je Milanović. Na upit što je sa strateškim investicijama, Milanović je odgovorio: "Pa ovo su srateške investicije, sve što je preko 100 miljuna eura po zakonu su strateške investicije". Na upit što je s reformom lokalne samouprave i je li Vlada odsutala od nje, premijer Milanović je rekao: "Reforma lokalne samouprave, na način na koji vi vjerojatno pitate, tražila bi izmjenu Ustava, a to je izvan moći Vlade i iznad moći ove parlamentarne većine".

"To nismo ni obećavali u kampanji, ali ono što jesmo govorili, što isto nije posao ni od četiri godine, da se nadležnost općina koje imamo, a koje ne možete promijeniti preko noći, a imamo ih više stotina, da se direktnije vežu za fiskalne mogućnosti općina", kazao je Milanović. Dodao je kako primjerice općina Jelsa nije u istoj poziciji kao neka trostruko manja općina po broju stanovnika, ali, kako je rekao, kod nas je sve to isto. "To se može promijeniti, ali to nije reforma", kazao je. Po njegovim riječima za veliku reformu potrebno je promijeniti Ustav, a tu, rekao je, imamo uvijek opstrukciju od strane jedne stranke, i mislim da je to pitanje koje trebate uputiti njima, da se vidi kakve su njihove ideje ako ih uopće imaju".