Dnevne novosti

Grčić i Zmajlović: u centre za gospodarenje otpadom uložit će se pet milijardi kuna

18.08.2014 07:03 ZADAR, 14. kolovoza 2014. (Hina),U Hrvatskoj će se u narednom razdoblju izgraditi 13 centara za gospodarenje otpadom, ukupne vrijednosti oko pet milijardi kuna, od čega će se tri milijarde namaknuti iz fondova EU, najavili su u četvrtak potpredsjednik Vlade Branko Grčić te ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Ministri su to najavili na okruglom stolu s predstavnicima Zadarske županije, te općina i gradova, na kojem je bilo riječi o osmišljavanju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj i uspostavi županijskog centra za gospodarenje otpadom. Hrvatska do kraja 2018. mora uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom, za što je nužno uvesti primarnu selekciju, sanirati odlagališta otpada te izgraditi centre za gospodarenje otpadom, a Zmajlović je istaknuo kako su s tim ciljem ubrzane sve aktivnosti na pripremi dokumentacije i povlačenju sredstava iz EU fondova.

"Prva dva centra, Marišćina i Kaštijun, počet će s radom do kraja ove godine. Za pet centara će se u sljedećih šest mjeseci podnijeti zahtjevi za financiranje prema EU, a natječaji za preostalih šest idu do kraja 2015.", rekao je Zmajlović. Izvijestio je i da je upravo izdano rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš te okolišna dozvola za Centar za gospodarenje otpadom za Zadarsku županiju u Biljanima Donjim. Grčić je, pak, naglasio da je gospodarenje otpadom iznimno važan segment ulaganja iz EU fondova te jedno od ključnih pitanja za mnoge gospodarske grane, posebice za turizam.