Dnevne novosti

Lipovljanski susreti od 22. do 24. kolovoza

14.08.2014 07:01 LIPOVLJANI, 13. kolovoza 2014.(Hina), Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i supokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije, od 22. do 24. kolovoza u Lipovljanima će se održati obnovljena kulturno-gospodarska manifestacija nacionalnih manjina Lipovljanski susreti.

Manifestacija ove godine dobiva međunarodni katakter, a za prvu zemlju partnera Lipovljanskih susreta izabrana je Republika Slovačka. Tim je povodom danas u Lipovljanima boravio slovački veleposlanik Juraj Priputen. "Zadovoljni smo što smo izabrani za prvu zemlju partnera ovoj važnoj manifestaciji nacionalnih manjina Hrvatske, a osim kulturne postoji i mogućnost gospodarske suradnje između poduzetnika Hrvatske, odnosno Lipovljana s poduzetnicima Slovačke, te ćemo raditi na povezivanju poduzetnika iz Slovačke s poduzetnicima Lipovljana", rekao je Priputen Hini, nakon razgovora s načelnikom općine Lipovljani Mariom Ribarom i predstavnicima slovačke manjine u Lipovljanima.

Ribar je, pak, kazao kako Lipovljanski susreti moraju biti poticaj razvoju općine, ne samo u kulturnom, već i u gospodarskom i demografskom smislu. Napomenuo je da se ovih dana privodi kraju dio infrastrukturnih radova kako bi Lipovljani članove kulturno-umjetničkih društava nacionalnih manjina Hrvatske, te KUD-ova iz Slovačke, kao i posjetitelje manifestacije dočekali u što ljepšem ozračju. Riječ je o radovima vrijednim tri milijuna kuna, a u rujnu započinju novi, vrijedni šest milijuna kuna, za koje će Općina osigurati 40 posto dok će 60 posto novca biti namaknuto iz fondova EU.