Dnevne novosti

Državno odvjetništvo BiH upozorava da je izvrgnuto političkim pritiscima

14.08.2014 07:09 SARAJEVO, 13. kolovoza 2014. Hina,  Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine upozorilo je u srijedu kako su njegovi tužitelji koji su angažirani u kaznenom progonu počinitelja najozbiljnijih slučajeva organiziranog kriminala izloženi "velikim medijskim i političkim pritiscima".

"Državno odvjetništvo BiH obavještava javnost da se državni tužitelji u posljednje vrijeme nalaze pod velikim medijskim i političkim pritiskom. Pod iznimno velikim pritiskom nalaze se tužitelji koji rade na predmetima Lutka, Zubac, Turković i drugima", stoji u priopćenju dostavljenom Hini u Sarajevu. Iz bosanskohercegovačkog državnog odvjetništva poručili su kako su svi ti pritisci uzaludni jer niti jedan tužitelj neće "zaobići ili zaštititi" bilo koga tko je počinio kazneno djelo. "Nastavit ćemo raditi u interesu građana i vladavine prava i sukladno zakonu, na europskom putu Bosne i Hercegovine i nikakvi pritisci nas u tome neće omesti", stoji u priopćenju.

Neuobičajeno priopćenje ne sadrži nikakve pojedinosti o tome o kakvim se točno pritiscima radi niti tko stoji iza njih no slučejvi koji su spomenuti su već mjesecima u središtu pozornosti bosanskohercegovačke javnosti. "Slučaj Zubac" tako se odnosi na optužnicu koja je podignuta protiv Gorana Zupca, aktualnog ravnatelja Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), najvažnije policijske agencije u toj zemlji. Optužnica tereti Zupca za nesavjestan rad u službi jer je u vrijeme nasilnih prosvjeda u Sarajevu 7. veljače odbio angažirati interventnu postrojbu SIPA-e kako bi se zaštitila zgrada Predsjedništva BiH. Zbog toga je zgrada Predsjedništva BiH zapaljena pri čemu je uništen dio državnog arhiva. Iako je Sud BiH optužnicu protiv Zupca potvrdio 23. lipnja on do danas nije niti suspendiran s dužnosti ravnatelja SIPA-e.

Zbog podignute optužnice ipak je izgubio pravo pristupa podacima koji su klasificirani kao tajni pa ne postoji ni mogućnost njegove komunikacije s državnim odvjetništvom ili sudom u slučaju istraga u kojima su potrebne posebne mjere zaštite. Suspenziju Zupca opstruira Neovisni odbor parlamenta BiH koji ima ovlasti imenovati i smjenjivati policijske dužnosnike jer srpski predstavnici u tom tijelu odbijaju argumentaciju kako je optužnica dostatan razlog za suspenziju ili smjenu. Srpski dužnosnici u BiH a posebice predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istodobno otvoreno napadaju Državno odvjetništvo i Sud BiH zbog kaznenog progona Zupca.

Dodikova je ocjena kako se Zupca želi procesuirati samo zbog njegove nacionalne pripadnosti odnosno stoga što je Srbin. "Sud i Tužiteljstvo BiH ne postoje u ustavu BiH i to je nasilje jer je Visoki predstavnik (međunarodne zajednice) nametnuo te zakone i kriv je što BiH srlja u propast i razlaz. Jedan od ozbiljnih razloga zašto će BiH otići tamo je i nepostojeća sramna optužnica protiv Zupca", izjavio je Dodik nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv ravnatelja SIPA-e. Predmet "Lutka" odnosi se pak na slučaj organizirane kriminalne skupine optužene za teška kaznena djela poput ubojstava, oružanih pljački, razbojništva i pranje novca. U tom su predmetu prvobitno optužene 32 osobe a prvoosumnjičeni je bio Naser Keljmendi koji je pobjegao iz BiH te je uhićen na Kosovu.

Keljmendiju se tamo sada sudi po odvojenoj optužnici dok je suđenje preostalima koji su dostupni bosanskohercegovačkom pravosuđu počelo u travnju. Istraga i kazneni progon Keljmendija i njegovih suradnika izazvao je značajnu pozornost medija u BiH jer se spominjala veza nekih članova te kriminalne skupine s istaknutim javnim osobama u BiH pa i nekim političarima poput Fahrudina Radončića koji je jedno vrijeme obnašao i dužnost ministra sigurnosti BiH. U optužnici koja je protiv Keljmendija podignuta na Kosovu i po kojoj je u Prištini počelo suđenje Radončićevo je ime zadržano na popisu osoba koje su bile uključene u kriminalnu skupinu no Državno odvjetništvo BiH Radončiću je izdalo potvrdu kako se u toj zemlji protiv njega ne vodi istraga pa on stoga nije ni na popisu osumnjičenih.

"Predmet Turković" također se odnosi na organiziranu kriminalnu skupinu koja je počinila niz teških ubojstava i višemilijunskih pljački. U prvostupanjskom postupku pred Sudom BiH vođa te skupine Zijad Turković osuđen je na 40 godina zatvora no u prizivnom je postupku ta presuda poništena i naloženo je novo suđenje koje se očekuje tijekom jeseni. Prizivno vijeće Suda BiH ocijenilo je kako je u prvostupanjskom postupku Turkoviću bilo uskraćeno pravo na pravičnu obranu.