Dnevne novosti

U Zagrebu se za sklapanje životnog parnerstva prijavio jedan par, a ima dosta upita

12.08.2014 07:07 ZAGREB, 11. kolovoza 2014.(Hina), Pomoćnica pročelnika za građanska stanja Asja Ettinger rekla je da se u Gradu Zagrebu za sklapanje životnog partnerstva do sada prijavio jedan muški gay par, ali i da svaki dan imaju dosta upita na tu temu, dok iz LGBT zajednice najavljuju da bi u rujnu moglo biti i daleko više zahtjeva.

"Imamo dosta upita putem telefona i maila, a radi se o hrvatskim državljanima, iako imamo i nešto upita stranaca. S obzirom da je taj zakon tek krenuo očekujem da će parovi koji sada žive u neformalnom životnom partnerstvu to željeti i ozakoniti", rekla je Ettinger Hini. U Gradu Zagrebu sve prijave za sklapanje životnog partnerstva predaju se u središnjem odsjeku za sklapanje brakova u Črnomercu. U Zagrebu životna partnerstva može sklapati tridesetak matičara što smatra u početku dovoljnim brojem njih, jer za sada neće biti veliki broj vjenčanja istospolnih partnera.

Također, dodala je, niti jedan matičar u Zagrebu se nije pozvao na priziv savjesti niti je itko rekao da ne želi vjenčati gay parove. Ettinger je rekla da su česti upiti gay parova moraju li se zajedno prijaviti. "Da, namjera sklapanja životnog partnerstva predaje se osobno. Par mora doći zajedno s potrebnim ispravama", kazala je. Ukoliko se radi o osobama rođenim u Hrvatskoj i upisane su u matice rođenih tada ne treba izvadak iz matice rođenih već to utvrđuje matičar po službenoj dužnosti. Potrebno je donijeti dokaz o državljanstvu te pristojba od 300 kuna. Rok za sklapanje životnog partnerstva od dana prijave je 30 do 45 dana, ali u iznimnim situacijama matičar može odrediti i kraći rok.

Također, mjesto sklapanja životnog partnerstva može biti bilo koja vjenčana dvorana u Gradu Zagrebu ali i prikladni prostor izvan službene prostorije. Strani državljani koji žele sklopiti životno partnerstvo u Hrvatskoj morati će dokazati da su slobodnog bračnog tj. osobnog stanja te priložiti dokaz o državljanstvu. Da su istospolni pratneri zainteresirani za sklapanje životnog partnerstva rekao je Hini i koordinator Zagreb Pridea Marko Jurčić koji i osobno poznaje najmanje desetak takvih parova, članova te Udruge, a koji su trenutno na godišnjim odmorima. "U rujnu očekujem veći broj prijava za sklapanje životnih partnerstava", kazao je. Smatra i da će se među prvima prijaviti parovi koji već i žive u neformalnim vezama ili imaju djecu te nekoliko stranaca koji su došli u Hrvatsku. Jurčić, koji je i radio na izradi Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola, drži da će sam čin sklapanja takvog partnerstva u Hrvatskoj proticati u najboljem redu, ali bi nadzirati trebalo ostvarivanje njihovih prava.

Pozvao je životne partnere da se jave Zagreb Prideu ukoliko u tome imaju problema. Naveo je i da imaju dosta upita gay parova iz manjih sredina te parova koji žive u inozemstvu i svoju vezu formalizirali tamo, a sada to žele učiniti i u Hrvatskoj. "Najviše pitanja vezana su uz status njihove zajednice. Također, strani državljani koji ljetuju u Hrvatskoj informiraju se o mogućnosti sklapana životnog partnerstva", rekao je Jurčić. Pojasnio je i da hrvatski Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola omogućava građanima EU formalizaciju tog partnerstva, a što je bitno za slobodu kretanja unutar EU.