Dnevne novosti

Putin će usprkos Zapadu voditi razgovore na Krimu

06.08.2014 07:06 MOSKVA, 5. kolovoza 2014. (Hina/Reuters), Ruski predsjednik Vladimir Putin, visoki vladini dužnosnici i brojni zastupnici posjetit će idućega tjedna Krim, potvrdila su Reutersu dva izvora, u očitom demonstriranju potpore ruskom pripojenju tog crnomorskog ukrajinskog poluotoka unatoč novim gospodarskim sankcijama Zapada.

Rusija je anektirala Krim u ožujku nakon što su prozapadni prosvjednici u Kijevu svrgnuli predsjednika Viktora Janukoviča bliskog Moskvi. Zapad je osudio taj čin i uveo zabranu izdavanja viza te zamrznuo imovinu nekih visokih ruskih dužnosnika. Nakon pogoršavanja odnosa proteklih mjeseci, SAD i EU su prošloga tjedna uveli oštrije gospodarske sankcije protiv Moskve zbog potpore proruskim separatistima na istoku Ukrajine. Izvor iz vladajuće stranke Ujedinjena Rusija rekao je da će se većina od 450 zastupnika donjeg doma Dume priključiti Putinu i premijeru Dmitriju Medvedevu na razgovorima na Krimu 14. kolovoza.

Izvor iz Kremlja potvrdio je planove za to putovanje, ali nije naveo pojedinosti, dok je glasnogovornik Kremlja odbio komentirati tu vijest. I glasnogovornik vlade nije želio odgovoriti na pitanje hoće li se Medvedev priključiti Putinu na Krimu. "Glavna poruka putovanja je politička i trebala bi pokazati da je Krim sastavni dio Rusije te da nema povratka natrag unatoč sankcijama", rekao je izvor iz Ujedinjene Rusije. Upitan za dnevni red sastanka na Krimu, izvor je rekao da će se razgovarati o unutarnjim pitanjima uključujući stanje državnog proračuna, kako pokriti troškove socijalnih programa uzimajući u obzir usporavanje ruskog gospodarstva, kao i o planovima za razvoj Krima.