Dnevne novosti

Kotromanović: do 2016. moramo odlučiti o sudbini vojnog zrakoplovstva

06.08.2014 07:11 KNIN, 5. kolovoza 2014.(Hina), Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je u utorak kako Hrvatska trenutno posjeduje pet operativno sposobnih borbenih zrakoplova MiG te poručio kako se do 2016. godine mora donijeti konačna odluka o sudbini vojnog zrakoplovstva.

"Sada je operativno sposobno pet komada (MIG-ova), a druge testiramo", rekao je Kotromanović u Kninu prije no što se kod Velike Gorice srušio MiG 21, odgovarajući novinarima na pitanja kakvo je stanje s MiG-ovima koji su nad hrvatskim nebom i danas su nadlijetali Knin tijekom podizanja državne zastave na tvrđavi u sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. Naglasio je kako Hrvatsko ratno zrakoplovstvo može održavati operativne zrakoplove, s obzirom da su to "strojevi koji nisu čak ni za nas zahtjevni".

"Mi smo u dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga predvidjeli da se do 2016. godine mora donijeti konačna odluka što ćemo napraviti s budućim zrakoplovstvom - hoćemo li ići u nekom drugom smjeru ili ćemo donijeti odluku o gašenju", kazao je Kotromanović. Želja mu je, istaknuo je, da svi u Hrvatskoj, i vlast i oporba, budu svjesni da se odluka mora donijeti do 2016., izrazivši žaljenje što je "netko oklijevao sedam godina donijeti odluku i stavili su me u 'cajtnot' s vremenom te smo napravili ono što smo mogli".

"Do sada imamo ono što imamo, mi smo zadovoljni - idemo očuvati to što možemo očuvati", poručio je ministar. Upitan može li Hrvatska sebi priuštiti nabavku novih vojnih zrakoplova, Kotromanović je rekao kako se to neće moći se s obzirom na stanje u državnom proračunu. "Ako se odlučimo za neki drugi tip zrakoplova moraju se osigurati proračunska sredstva, ali to će biti odluka Vlade", kazao je Kotromanović. Izrazio je žaljenje što se i danas zviždalo u Kninu tijekom obraćanja najviših državnih dužnosnika, ali i nadu da će se do proslave iduće godine "nečije glave više ohladiti i da će proslava biti dostojanstvena".