Dnevne novosti

DGU do sada primio više od 23 tisuća zahtjeva za vojnim zračnim snimkama građevina

06.08.2014 07:07 ZAGREB, 3. kolovoza 2014.(Hina), Središnji ured Državne geodetske uprave (DGU) u Zagrebu do sada je primio više od 23 tisuće zahtjeva za utvrđivanjem vremena gradnje bespravnih objekata na temelju vojnih zračnih snimaka Hrvatske, koje su početkom godine preuzete iz vojnih arhiva u Beogradu, doznaje se od ravnatelja uprave Danka Markovinovića.

Skenirane vojne zračne snimke čitavog teritorija Hrvatske nastale do 15. veljače 1968. iz beogradskog vojno-geografskog instituta jedan su od osnova za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata u Hrvatskoj. U 2013. DGU je zaprimio oko 16.000 zahtjeva za izdavanjem uvjerenja da su građevine izgrađene do 15. veljače 1968., a u ovoj godini zaprimljeno je još oko 7500 takvih zahtjeva. Djelatnici uprave trenutno završavaju posao na zahtjevima podnesenima 2013., a obrađuju se zahtjevi zaprimljeni u 2014. godini, navodi za Hinu Markovinović. Na izdavanju uvjerenja radi pet djelatnika čija je to uža specijalnost, te drugi zaposlenici uprave.

Zbog velikog brojeva zahtjeva od 1. kolovoza na izdavanju uvjerenja radit će osam novih djelatnika, navodi Markovinović pa će se na taj način skratiti vrijeme izdavanja rješenja jer se sada na uvjerenja čeka prosječno oko 60 dana u slučaju da za traženo područje postoje samo snimke iz zraka. Posao izdavanja uvjerenja o vremenu evidentiranja građevine na temelju vojnih snimaka iz zraka sada se na području Hrvatske obavlja samo u središnjem uredu Državne geodetske uprave u Zagrebu. Razlog tomu je što obrađivanje snimaka u svrhu izdavanja uvjerenja zahtjeva programska rješenja koja ne posjeduju katastarski uredi, objašnjava Markovinović i dodaje da je u tijeku izrada i testiranje aplikacije putem koje će djelatnici Državne geodetske uprave moći izvršiti uvid u snimke, ne samo u Središnjem uredu, nego i u sjedištima područnih ureda, što će sigurno ubrzati postupak.

Područni katastarski uredi u ovom trenutku izdaju uvjerenja temeljem drugih evidencija kojima raspolažu. Kvaliteta vojnih zračnih snimaka Hrvatske različita je i pojedine su prilično loše kvalitete tako da zahtijevaju dodatni rad i tumačenje, kako bi se utvrdilo postojanje objekta, što produžuje vrijeme izdavanja rješenja, pojašnjava Markovinović. Ravnatelj DGU objašnjava kako čitljivost zračne snimke ovisi o mjerilu odnosno visini leta i svrsi za koju su snimke do 1968. rađene. Na mogućnost njihova očitavanja utječe i kvaliteta skeniranja originalnih snimaka obavljena u Beogradu. On dodaje kako Državna geodetska uprava ne utvrđuje dimenzije objekata sa snimaka iz zraka.

Prilikom podnošenja zahtjeva središnjem uredu Državne geodetske uprave u Zagrebu za izdavanjem uvjerenja o vremenu gradnje potrebno je priložiti dokumentaciju iz nadležnog područnog katastarskog ureda te opisati građevinu i napisati godinu njezine gradnje. Ukupni troškovi izdavanja uvjerenja su 140 kuna, odnosno 40 kuna biljega prilikom podnošenja zahtjeva i sto kuna prilikom izdavanja uvjerenja. Na web stranici Državne geodetske uprave objavljen je popis raspoloživih snimaka po katastarskim općinama. Postupak legalizacije nezakonito izgrađenih objekata u Hrvatskoj, prema ministrici graditeljstva i prostornog uređenja Anki Mrak Taritaš, odlično napreduje. Ona je proteklog tjedna kazala kako je do sada doneseno 150.000 pravomoćnih rješenja a dnevno se izdaje njih oko 1000. Ministrica Mrak Taritaš kazala je početkom godine, kada je njezino ministarstvo preuzelo skenirane snimke, da bi one mogle pomoći u postupku legalizacije oko 10 posto ukupnog broja podnesenih zahtjeva.