Dnevne novosti

Unatoč katastrofalnim poplavama povećani prihodi od neizravnih poreza u BiH

04.08.2014 06:58 MOSTAR, 3. kolovoza 2014.(Hina), Katastrofalne poplave koje su tijekom svibnja pogodile BiH nisu se negativno odrazile na prikupljanje PDV-a, carina i trošarina, a tamošnja Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) bilježi porast prihoda u prvih sedam mjeseci, priopćeno je u nedjelju.

Kako su izvijestili iz UNO-a prihodi od neizravnih poreza zaključno sa srpnjem ove godine iznosili su 3,445 milijardi maraka (oko 1,75 milijardi eura) i veći su za 60-tak milijuna eura.

To predstavlja porast prihoda u sedam mjeseci za 3,39 % u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi se u priopćenju Uprave za neizravno oporezivanje. Pri tome je UNO za sedam mjeseci 2014. godine gospodarstvu vratilo 330 milijuna eura PDV-a što je za 40 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pojašnjava se da su rast povrata PDV-a gospodarstvu utjecali veliki infrastrukturni projekti koji se provode u Bosni i Hercegovini, poput izgradnje autoputeva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, termoelektrane Stanari nedaleko Doboja. Predstavnici vlasti u BiH izrazili su očekivanje kako će poplave zbog smanjenog obujma gospodarske aktivnosti dovesti i do smanjenja prihoda od poreza, trošarina i carina.

Prema procjenama Svjetske banke, UN-a i EU štete od poplava i posljedica smanjenje gospodarske aktivnosti u BiH iznose oko dvije milijarde eura. Na nedavnoj konferenciji u Bruxellesu vlastima BiH je za sanaciju posljedica poplava obećano 810 miljuna eura donacija i povoljnih kreditnih sredstava.