Dnevne novosti

EU sankcije: preliminarni dogovor o novim imenima

29.07.2014 07:08 BRUXELLES, 28. srpnja 2014.(Hina/Reuters), Europski diplomati postigli su u ponedjeljak preliminarni dogovor o popisu pojedinaca, uključivo suradnike ruskog predsjednika Vladimira Putina, i tvrtki kojima će se zamrznuti imovina kao dio širih mjera zbog ruskih akcija u Ukrajini, kazali su diplomati EU-a.

Novi popis imena trebao bi biti objavljen u utorak ili srijedu i bit će dodan onom koji sadrži 87 pojedinaca i 20 organizacija koji su već pogođeni europskim sankcijama. Kako piše France presse, EU je odlučila blokirati imovinu poslovnog čovjeka bliskog predsjedniku Putinu, optuženog da je imao koristi od aneksije Krima, a na isti će način kazniti još trojicu oligarha.

Odluke su donesene na sastanku veleposlanika 28 zemalja članica a traju njihove konzultacije s prijestolnicama kako bi se u utorak odluke mogle potvrditi, dodaje AFP. Tijekom sastanka koji je trajao više od tri sata, veleposlanici su dogovorili i mjere kojima će se ograničiti trgovina i ulaganja na Krimu, koje će prije svega pogoditi infrastrukturu i energetski sektor.

Diplomati koji su željeli ostati neimenovani kazali su da ne mogu govoriti o pojedinostima, ali da su na popisu pojedinci i kompanije koji podupiru ili imaju koristi od destabilizacije Ukrajine i ruske aneksije Krima. Jedan je diplomat kazao da popis još treba "pravno pročistiti" te da će biti dovršen u utorak kada europski diplomati nastave razgovore.

To je prvi put da EU cilja poslovne krugove bliske vlasti u Rusiji što je jasan signal njezine odlučnosti da reagira kako bi sankcionirala operacije destabilizacije u Ukrajini, piše AFP. EU bi također u utorak trebala potvrditi i široke ekonomske sankcije koje će među ostalim pogoditi financijska tržišta, prodaju oružja i energetsku tehnologiju.