Dnevne novosti

Frattini: Srbija može biti most između EU-a i Rusije

25.07.2014 07:08 BEOGRAD, 24. srpnja 2014.(Hina), Posebni savjetnik srbijanske vlade i nekadašnji talijanski šef diplomacije Franco Frattini ocijenio je da Srbija može biti most i pridonijeti smanjivanju napetosti između Europske unije i Rusije glede ukrajinske krize, objavili su u četvrtak navečer beogradski elektronički mediji.

Frattini je, kako navodi B92, istaknuo da sadašnja pozicija Srbije može pomoći smanjenju napetosti koju su izazvali događaji u Ukrajini. "To što je Srbija u isto vrijeme dobar partner Moskve i kandidat za članstvo u EU pruža joj mogućnost da bude most i da pokuša objasniti Moskvi šta bi još bilo neophodno učiniti kako bi se smanjila napetost i obnovili odnosi s EU-om", prenosi B92 Frattinijevu telefonsku izjavu Tanjugu iz Rima. Frattini je ocijenio da je vanjska politika Srbije okrenuta prema Uniji, ali da to ne znači i raskid dobrih odnosa s Rusijom.

U povodu nagađanja u beogradskom tisku da bi talijanska šefica diplomacije Federica Mogerini tijekom posjeta Beogradu od državnog vrha mogla tražiti da se priklone politici EU-a u odnosu prema Rusiji i Ukrajini, Frattini je rekao kako je "Italija uvijek bila vrlo jasna u stajalištu" kako ne može biti alternative između pregovora sa Srbijom i održavanja dobrih odnosa s Rusijom. Frattini je naglasio kako vlada Italije nastoji pridonijeti smirivanju trenutne "komplicirane krize između Rusije i EU-a".