Dnevne novosti

Vlada: novi model izravnih plaćanja u poljoprivredi

24.07.2014 07:20 ZAGREB, 23. srpnja 2014. Hina, Vlada je usvojila i na prihvaćanje u Europsku komisiju uputila hrvatski model izravnih plaćanja u poljoprivredi za razdoblju od 2015. do 2020. godine.

Novi model izravnih plaćanja počet će se primjenjivati od 1. siječnja 2015. godine, a prve isplate bit će najkasnije do sredine 2016. Osnovna razlika u odnosu na dosadašnje rješenje je u tome što je dosadašnji sustav izravnih plaćanja bio temeljen po grlu ili površini i na taj način su bili isplaćivani poticaji, a sada se predlažu veće potpore za proizvodnje koje su izloženije kao sektori ili značajni zbog dodane vrijednosti. Za razliku od toga, klasični ratari imat će samo osnovno plaćanje i regionalnu omotnicu.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je u izjavi za novinare nakon sjednice Vlade, da novi sustav jače potiče proizvodnje s dodanom vrijednosti i one koje su Hrvatskoj važne, a to su proizvodnja mlijeka, goveđeg i telećeg mesa, koza, ovaca, šećerne repe, voća i povrća. Tim djelatnostima pripadaju dodatna plaćanja (poticaji) u odnosu na sve ostale poljoprivrednike. Dodatno se potiču i mali i srednji poljoprivrednici, s površinom gospodarstva do 20 hektara.

Na pitanje što se od iduće godine isplati proizvoditi s obzirom na potpore, Jakovina odgovara da su to voće, povrće, šećerna repa, ekološka i integrirana proizvodnja i stočarstvo. "Ciljali smo proizvodnje koje su zahtjevnije i izloženije i koje će dati dodanu vrijednost i učiniti naše proizvođače konkurentnijim", kaže Jakovina. Oni koji se bave povrtlarstvom imat će 500 eura više po hektaru, a voćarstvom 350 eura više, a proizvođač šećerne repe 290 dodatnih eura po hektaru, kaže Jakovina.

Dodaje da je za poljoprivrednike mlađe od 40 godina osigurano 9,5 milijuna eura posebnih potpora, a ako su njihova gospodarstva na područjima s posebnim ograničenjima, a to je gotovo 52 posto teritorija RH, pripadaju im još dodatna plaćanja po površini.Hrvatska za provedbu novog modela izravnih plaćanja ima na raspolaganju u programskom razdoblju od 2015. do 2020. godine (financijsko 2016.-2021.) maksimalno 2,5 milijardi eura, od čega će iz EU proračuna biti osigurano 1,5 milijardi eura ili oko 60 posto.

Dodatno je za izravna plaćanja omotnica iz Ugovora o pristupanju s 373 milijuna eura povećana na 423 milijuna eura, što je povećanje za više od 13 posto ili 50 milijuna eura. Jakovina podsjeća da je Hrvatska još u siječnju Bruxellesu poslala Program ruralnog razvoja, a potvrda se očekuje do 15. siječnja 2015. godine, međutim s određenim natječajima iz tog programa počinje se već ove jeseni. Ministar ocjenjuje da su hrvatske institucije spremne za prihvat sredstava iz EU-ovih fondova dodajući da je prvih 700 milijuna kuna za izravne potpore u 2014. godini odavno isplaćeno poljoprivrednicima.