Dnevne novosti

Varga: revidirani master-plan u rujnu u saborskoj proceduri

23.07.2014 07:18 KRAPINSKE TOPLICE, 22. srpnja 2014.(Hina), Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je u Krapinskim Toplicama tijekom obilaska Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju da će se najvjerojatnije poštovati rokovi za reviziju master-plana hrvatskoga zdravstva i da će se taj dokument naći u saborskoj proceduri početkom rujna.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, objasnio je da će se do kraja tjedna obaviti razgovori s čelnicima bolnica, nakon čega slijede dodatne konzultacije s timom koji je usporedio nalaz konzultanata iz inozemstva s brojkama iz nacionalnog plana. Radit će se i usporedba s nalazima ustanova te usporedba s izvršenjem u prvih šest mjeseci ove godine po podatcima HZZO-a. Na novinarsko pitanje što se događa s listama čekanja, ministar je odgovorio kako se one smanjuju i da više od 100 ljudi u HZZO-u radi na pozivanju pacijenata i zdravstvenih ustanova kako bi se pacijenti pomaknuli na ranije termine.

Rekao je da je pilot-projekt proveden u Karlovcu na dječjoj populaciji, gdje su svi koji su imali termine najesen ili početkom iduće godine naručeni do kraja kolovoza. Osim Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama, ministar Varga posjetio je i Opću bolnicu u Zaboku. Odgovarajući na pitanja u vezi s tom bolnicom, potvrdio je da je ona obavila razgovor s timom koji radi reviziju master-plana. U ovom trenutku još se ne znaju rezultati tog intervjua, ali rečeno je da zabočka bolnica nije samo bolnica Krapinsko-zagorske županije. Oko 800 tisuća stanovnika užeg područja Zagreba također će se koristiti kapacitetima zabočke bolnice.

To je najnovija bolnica izgrađena u Republici Hrvatskoj i ima infrastrukturu, opremu i kadrove koji mogu obavljati visoko kvalitetne zdravstvene usluge, rekao je ministar. Odgovarajući na pitanje o sanaciji preostalih dugova bolnica, istaknuo je da slijedi druga faza, tj. druga polovica aplikacije financijskih sredstava u vezi sa sanacijom u ovoj godini. Riječ je o iznosu od 3,1 milijardu kuna. Ministar je objasnio da je Ministarstvo financija odgodilo isplatu tog novca, što je trebalo biti učinjeno krajem lipnja, a odgođeno je zbog određenih dugova Hrvatskim autocestama. Ministar vjeruje da će se tijekom ljeta ili rane jeseni platiti i ti dugovi.

Budući se ministar sastao s čelnicima zdravstvenih ustanova u županiji, a na pitanje da ocijeni stanje rekao je kako je riječ o županiji koja "daje veliki značaj zdravstvu i zdravstvenim uslugama". Pohvalio je viziju kako bi zdravstvo trebalo izgledati u toj županiji u 21. stoljeću. Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar izjavio je nakon sastanka da je ministar potvrdio kako je zabočka bolnica preblizu Zagrebu a da se stanovnici glavnoga grada njome ne koriste.

Zabočka je bolnica, naime, integrirana u KBC Sestara milosrdnica. Ta bolnica nakon nabave još jednog dijela opreme može biti na usluzi mnogo širem krugu ljudi, rekao je Kolar, ističući kako se nije očekivalo da će master-plan zaobići bolnicu u Zaboku, ali, dodao je, prvotni plan bio je nerealan i neprihvatljiv za Krapinsko-zagorsku županiju. Župan misli da se neće smanjiti broj postelja u zabočkoj bolnici. Kako je rekao, većina zdravstvenih ustanova u županiji do prije godinu dana, sve do drastičnog smanjenja limita bolnicama, poslovala je pozitivno.