Dnevne novosti

Hrvatski zastupnici u izaslanstvima EP-a za odnose s trećim zemljama

18.07.2014 07:12 BRUXELLES, 17. srpnja 2014.Hina, Europski parlament izglasao je u četvrtak u Strasbourgu parlamentarna izaslanstva za odnose s trećim zemljama, a hrvatski parlamentarci najzastupljeniji su u zajedničkim parlamentarnim odborima sa susjednim zemljama.

U izaslanstvo Europskog parlamenta u Zajedničkom parlamentarnom odboru s Makedonijom izabrani su Ivana Maletić (HDZ), Marijana Petir (HSS) i Biljana Borzan (SDP). U izaslanstvo u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Albanije izabran je Ivan Jakovčić (IDS), u Odbor za Crnu Goru Jozo Radoš (HNS) i Biljana Borzan (SDP).

Najviše hrvatskih članova ima u Izaslanstvu EP-a za odnose Bosnom i Hercegovinom i Kosovom - Davor Stier (HDZ), Dubravka Šuica (HDZ), Tonino Picula (SDP), Ruža Tomašić (HSP AS) i Jozo Radoš (HNS). S druge strane, u izaslanstvu u Odboru za stabilizaciju i pridruživanje Srbije nema nijednog hrvatskog zastupnika.

U odbor za parlamentarnu suradnju EU-a i Ukrajine izabran je Andrej Plenković, u izaslanstvu za odnose s Kanadom je Davor Škrlec (ORaH). U izaslanstvo za parlamentarnu suradnju sa zemljama Istočnog partnerstva (Euronest) izabrani su Andrej Plenković i Tonino Picula.

Izaslanstva za odnose s trećim zemljama održavaju diplomatske odnose s parlamentima tih tih zemalja, a kad je riječ o zemljama kandidatima, riječ je o tijelima koja nadgledaju i usmjeravaju procese pristupanja Europskoj Uniji.