Dnevne novosti

Novi summit EU-a o raspodjeli funkcija 30. kolovoza

17.07.2014 07:08 BRUXELLES, 17. srpnja 2014.Hina, Čelnici zemalja članica EU-a nisu se uspjeli dogovoriti o imenovanjima na preostale slobodne funkcije u europskim institucijama te će se ponovno okupiti na novom summitu 30. kolovoza.

Čelnici 28 zemalja članica, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović, okupili su se u srijedu navečer na izvanrednom summitu kako bi se pokušali dogovoriti o nasljedniku Hermana Van Rompuya na položaju predsjednika Europskog vijeća i Catherine Ashton na mjestu visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku. Predsjednik Europskog vijeća Van Rompuy ne slaže se da je riječ o neuspješnom summitu jer za imenovanja na "tako važne funkcije često treba vremena". "Potpuno sam siguran da ćemo 30. kolovoza imati odluku" o cijelom paketu imena, rekao je Van Rompuy.

Prije početka summita očekivalo se da će se čelnici pokušati dogovoriti barem oko imena visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, koji je ujedno i potpredsjednik Komisije i koji stoga mora proći saslušanje u Europskom parlamentu kao i drugi povjerenici Europske komisije. Saslušanja pred nadležnim odborima predviđena su u rujnu. Budući da se nisu složili oko jednog imena, sada je dogovoreno da se na sljedećem summitu odlučuje o cijelom paketu, dakle zajedno o visokom predstavniku i predsjedniku Europskog vijeća te možda o predsjedniku euroskupine.

Najviše izgleda za mjesto visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku davalo se talijanskoj ministrici vanjskih poslova Federici Mogherini, ali je očito otpor baltičkih zemalja i Poljske bio prejak. Te zemlje inzistiraju na tome da na to mjesto bude imenovan netko tko će zauzeti oštriji pristup prema Rusiji. Osim Federice Mogherini kao kandidat za visoku predstavnicu spominjala sa bugarska povjerenica Kristalina Georgijeva i poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski.

Za mjesto predsjednika Europskog vijeća kružila su imena danske premijerke Helle Thorning-Schmidt, poljskog premijera Donalda Tuska i bivšeg talijanskog premijera Enrica Lette. Summit je završio na dan kada je njemačka kancelarka navršila 60. godina i odmah iza ponoći predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy joj je čestitao, nakon toga uručen joj je buket cvijeća, a čelnici su nazdravili šampanjcem.