Dnevne novosti

Mrsić: inspekcija rada kreće u najveće tvrtke koje ne isplaćuju plaće

16.07.2014 07:12 ZAGREB, 15. srpnja 2014.(Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je da inspekcija rada kreće u tvrtke koje ne isplaćuju plaće kako bi se utvrdile činjenice i osigurale plaće za radnike koji ih ne primaju.

Nakon što je objavljena lista tvrtki koje ne isplaćuju plaće - s više od 7 tisuća poslodavaca - ministar Mrsić je u Dnevniku Nove TV kazao da će inspekcija prvo obići 60 tvrtki koje imaju najveći broj radnika, te da će, u slučaju da ne bude novca na računima tvrtki, pokrenuti mehanizme ovrhe nad nekretninama i nad drugim stvarima, te namirivati sredstva s privatnih računa.

Objasnio je da sustav nije funkcionirao jer nije bilo poznato tko ne isplaćuje plaće, te dodao kako je 'OIB vrlo moćan instrument“ kroz koji se „vidi sve“. Mrsić je kazao je ta akcija „samo početak“ te da se nada se da će se vrlo brzo prestati govoriti o neisplati plaća. „Tko to ne može, morat će u predstečaj ili stečaj“.

Bit će i kaznenih prijava, s obzirom na to da je neisplata plaća kazneno djelo, zaključio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Čak 5.620 tvrtki i 1.418 obrtnika u Hrvatskoj ne isplaćuje plaće svojim radnicima, pokazuju danas objavljeni podaci Porezne uprave pri Ministarstvu financija i Ministarstva rada i mirovinskog sustava za prvih pet mjeseci ove godine.