Dnevne novosti

Sabor o zaštiti kulturnih dobara

11.07.2014 07:26 ZAGREB, 10. srpnja 2014.(Hina), Zastupnici Hrvatskog sabora razmotrit će prijedlog izmjena Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Predloženim Zakonom propisuje se obveza vlasnika da dobro mora najprije ponuditi državi, županiji, gradu ili općini na čijem je području. Iz te se obveze izuzimaju nove zgrade u području kulturnog dobra koje se prodaje, koje nisu pojedinačno zaštićene i ne moraju zasebno imati potvrđena spomenička svojstva te vjerski objekti.

Usklađuje se vrijeme trajanja koncesija na kulturnim dobrima, koje će se ubuduće u koncesiju, umjesto 50, moći dati na 99 godina, koliko može trajati i koncesija na pomorskom dobru ili pravo služnosti nad nekretninama u vlasništvu države ili jedinica lokalne i područne samouprave.

Prije rasprave, Hrvatski sabor bi trebao proširiti dnevni red točkama koje mu je danas poslala Vlada, a zastupničku prisegu trebala bi dati Karolina Leaković (SDP) koja će u saborskim klupama zamijeniti novog zamjenika ministra financija Igora Rađenovića.