Dnevne novosti

Vlada ublažava računovodstvene obveze udruga

11.07.2014 07:24 ZAGREB, 10. srpnja 2014.Hina, Vlada je u Sabor uputila konačni prijedlog Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, kojim u odnosu na prvo čitranje ublažava računovodstvene obveze udruga.

Vlada tako predlaže brisanje obveze osnivanja trgovačkog društva udrugama koje se bave gospodarskom djelatnošću s godišnjim prihodom većim od 230 tisuća kuna, uz objašnjenje da su njihove porezne obveze regulirane drugim aktima.

Prijedlog Vlade je i da se sindikati i udruge poslodavaca izuzmu od obveze objave revizorskog izvješća, nego će ga morati dostaviti samo Ministarstvu financija.

Predlaže se i njihovo izuzimanje od obveze objave godišnjih financijskih izvještaja putem registra neprofitnih udruga. Ministar financija Boris Lalovac izvijestio je da su neprofitne organizacije 2013. godine imale ukupnu imovinu od 37,3 milijardi kuna, od čega udruge 4,2 milijarde kuna.

U 2014. godinu te su organizacije prenijele ukupni višak od 8,1 milijardu kuna (udruge 1,2 milijarde). Njihovi ukupni prihodi lani su iznosili 12 milijardi kuna (udruge 3,7 milijardi), a promet preko računa oko 33,2 milijarde kuna od čega se na udruge odnosi 10,6 milijardi kuna.