Dnevne novosti

Bauk: Zakon o životnom partnerstvu je rezultat demokratskog kompromisa

11.07.2014 07:20 ZAGREB, 10. srpnja 2014.(Hina), Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je da je konačni prijedlog Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola rezultat demokratskog kompromisa, a na pitanja oporbe s kim je to Vlada postigla kompromis, pozvao se na intervju u kojem je jedan od čelnih ljudi HDZ-a kazao kako bi istospolnim partnerima trebalo omogućiti da na neki način ozakone svoju zajednicu.

"Govorite o kompromisu, no tko je i s kim postigao kompromis? S katoličkom većinom niste postigli kompromis, jeste li postigli s udrugama", upitao je Dražen Đurović (HDSSB) Bauka, nakon što je ministar uvodno Saboru obrazložio predloženi zakon. Bauk mu je uzvratio pozivajući se na intervju u kojem je, kako navodi, "čelnik najveće stranke desnog centra" kazao da je seksualno opredjeljenje stvar svakog pojedinca te da bi homoseksualcima trebalo omogućiti da na neki način ozakone svoju vezu, pod uvjetom da se ona ne zove brakom. "Ovaj zakon govori upravo to i zato je kompromis", zaključio je.

Željko Reiner reagirao je na ministrovu tvrdnju da je temeljna svrha predloženog zakona smanjenje diskriminacije. "Međutim, on nažalost uvodi cijeli niz diskriminacija, počevši od toga da se od cijele engleske kratice koja ima puno slova svodi samo na prva dva - LG, a čak niti ono što je kolokvijalno LGBT pa nema ni biseksualnih ni transseksualnih osoba unutra, a kamoli svih onih ostalih kao što su bezrodne, cisrodne, neutralne osobe itd", rekao je Reiner.

Bauk je odgovorio da se zakon odnosi i na biseksuallne osobe. "A što se tiče ovih 'T' (transrodne osobe) slična je stvar. Bez obzira na to je li netko 'T' ili nije 'T', u maticama ima upisan spol koji ima i može se odrediti u koju vrstu institucionalno priznate zajednice želi stupiti", objasnio je Bauk i ocijenio da je proces promjene spola pravno dovoljno uređen. Ivan Šimunović (HSP AS) predloženi zakon nazvao je "velikom prevarom", ocijenivši da je protivan rezultatima referenduma na kojem su građani u Ustav uvrstili definiciju braka kao zajednice muškarca i žene. "Beskrajno me žalosti vidjeti da Vlada smatra hrvatski narod zaostalim i glupim i tako ga tretira", kazao je Šimunović.

Slično misli i HDZ-ov Ante Babić. "Već je netko rekao da vi i vaša Vlada planski gospodarski rastačete državu, a ja sada kažem, onako revolucionarno, vi to želite napraviti svjetonazorski i ideološki. Donošenje ovog zakona je izigravanje volje birača iskazane na referendumu", ustvrdio je Babić. Bauk je uzvratio podsjetivši da je Ustavni sud u odluci o referendumu upozorio da ustavna definicija braka ni na koji način ne smije utjecati na daljnji razvoj prava homoseksualaca.

"Još bolje sam razumio što su inicijatori referenduma govorili prije referenduma, a to je da se ovim prijedlogom ne dira u sadržaj nego u naziv, a nakon referenduma su počeli govoriti da je bio referendum i o sadržaju. Pa onda ne znam tko smatra hrvatski narod glupima, oni koji su prije referenduma govorili jedno, a poslije referenduma drugo ili mi koji cijelo vrijeme govorimo isto i Ustavni sud", rekao je Bauk. Sjednica je nastavljena raspravom po klubovima.