Dnevne novosti

HDZ: Vlada tumačenjem Zakona o policiji želi promijeniti sudsku odluku

04.07.2014 07:14 ZAGREB, 3. srpnja 2014.(Hina), HDZ-ovi zastupnici optužili su Vladu i parlamentarnu većinu da putem vjerodostojnog tumačenja Zakona o policiji želi političkim putem promijeniti sudsku odluku što je, kažu, dosad najžešći napad na ustavno-pravni poredak i trodiobu vlasti u Hrvatskoj.

Vlada je, naime, Saboru predložila da dade vjerodostojno tumačenje Zakona o policiji, nakon što je Upravni sud poništio imenovanja na rukovodeća mjesta u policiji iz 2012., a taj je prijedlog jučer podržala većina u saborskom odboru za unutarnju politiku. "Nikada se dosad nije tražilo vjerodostojno tumačenje nakon presude. Očito je da ova vlast gubeći kontrolu u svemu postaje opasna jer neće birati sredstva kako bi ostvarila svoje planove", rekao je HDZ-ov Gordan Jandroković na konferenciji za novinare u Saboru.

Njegov stranački kolega Davorin Mlakar tumači kako je očito da je Vlada prijedlog za vjerodostojnim tumačenjem zakona Saboru poslala zbog nezadovoljstva sudskom odlukom, iako je niz tijela zaključio isto što i Upravni sud i ne postoje prijepori u tumačenju zakona. "Takav potez još jednom parlament stavlja u sluganski odnos prema izvršnoj vlasti, što ne želimo i nećemo dopustiti", poručio je Mlakar, ocijenivši da je Vladin zahtjev "nepotreban, politički obojen i u suprostnosti s hrvatskim i europskim političkim poretkom".

Smatra da Sabor treba preispitati institut vjerodostojnog tumačenja. "Mislimo da je sazrelo vrijeme da se Poslovnikom Hrvatskog sabora ukine institut vjerodostojnog tumačenja ili, ako se već zadrži, da se postave točni uvjeti kada se taj institut može primjenjivati. On ne može djelovati retroaktivno i odnositi se na slučajeve u tijeku", ocijenio je Mlakar. Upozorio je da većina članica EU uopće nema institut vjerodostojnog tumačenja, a da je u ostalima on ograničen strogim uvjetima.