Dnevne novosti

Pusić: Za hrvatsku je sigurnost dobro da je u EU

02.07.2014 07:18 ZAGREB, 1. srpnja 2014.(Hina), Otkako je u Europskoj uniji, Hrvatska je stekla dobar ugled, a članstvom je dobila i jamstva sigurnosti kakva prije nije imala, rekla je u utorak na prijamu za članove diplomatskog zbora u Hrvatskoj u povodu prve godine hrvatskoga članstva u Uniji ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

"U prvih godinu dana članstva Hrvatska je zaslužila jednu zaista dobru reputaciju. Rekla bih da imamo utjecaj i na stvari koje se ne tiču samo nas nego i na stvari koje se tiču Unije općenito, pa i pitanja proširenja i pitanja strategije, osobito u ovome dijelu Europe, prema državama koje nisu članice. To za nas također znači stabiliziranje, i na dugi rok sigurnost", rekla je Pusić.

Po njezinim riječima, za Hrvatsku je sigurnost veoma dobro što je članica Unije. "Stalno citiram jednog svog kolegu, ministra jedne države članice, koji je rekao: 'Jedino što mogu reći jest da mi je neizmjerno drago što smo mi tu unutra, a ne tamo vani'.

Moram reći da je i meni, jer to znači i stabilnost i sigurnost koju nikakav novac ne može platiti", rekla je Pusić na prijamu na kojem se okupilo nekoliko desetaka veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj. Na prijamu su bili i hrvatski predsjednik Ivo Josipović te predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.