Dnevne novosti

Leko: učinci ulaska u EU ne mogu se gledati kroz jednogodišnje članstvo

30.06.2014 07:07 ZAGREB, 29. lipnja 2014.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko smatra kako učinke pristupanja Hrvatske Europskoj uniji nije dobro gledati kroz efekte prve godine članstva, jer je riječ o strateškoj odluci koja nije za jedan mandat ni za jednu generaciju, a na pitanje može li se u idućem razdoblju očekivati veća korist od članstva u EU odgovara kako je on "nepopravljivi optimist".

"Odluka o ulasku Hrvatske u EU nije na principu da se prati godišnji profit. To je bilo strateško promišljanje Hrvatske u EU, to nije odluka za jedan mandat niti za jednu generaciju. Hrvatska budućnost jest u EU i ona će se potvrditi", rekao je Leko u razgovoru za Hinu, u povodu prve godišnjice ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU.Hrvatska dobila mir, sigurnost, tržište i demokratske standarde Naglasio je kako je Hrvatska ulaskom u EU dobila dobar okvir u kojem može ostvariti svoja znanja i sposobnosti. "Ulaskom u EU Hrvatska je dobila mir, sigurnost, tržište i demokratske standarde, važne ne samo za Europu, nego i za svijet. Istodobno, dobili smo neke praktične stvari, poput pravila o fiskalnoj odgovornosti, da se moramo ponašati odgovorno prema budućnosti države i državnih institucija, kada je riječ o trošenju novca".

Dobili smo i neke efekte vidljive za građane, kao što su niža cijena korištenja telefonskih usluga i mogućnost putovanja kroz Europu bez carinskih pregleda, a nadam se da ćemo već za godinu ili dvije dobiti mogućnost da putujemo uopće bez pregleda, da ćemo ući u schengenski prostor, rekao je Leko.O nama ovisi povlačenje novaca iz EU fondova Na kritike da je trebalo više učiniti na povlačenju novca iz europskih fondova, Leko odgovara kako se radi o stvaranju dojma, a on vjeruje u informacije koje dolaze iz Vlade - da se fondovi povlače uspješnije nego što se pokušava prikazati. "Znali smo da je ulazak u EU ujedno i sudjelovanje u financiranju EU po kriterijima koji vrijede i za druge zemlje, a da o našoj sposobnosti ovisi povlačenje i sudjelovanje u financiranju naših projekata.

Ako problem postoji, on je u nama, nije za to kriva EU. Međutim, mislim da se tu djelomično stvara kriva percepcija, što mogu razumjeti, s obzirom na ekonomske uspjehe ili manje uspjehe ove Vlade od očekivanih", kaže Leko. Na upit može li se uskoro očekivati veća korist od članstva u EU odgovara kako je on "nepopravljivi optimist kad je u pitanju hrvatska država i hrvatsko društvo". "Sasvim sam siguran da ćemo iskoristiti svoju šansu i da ćemo se unutar tržišta EU pozicionirati na dobar način", dodao je. Na opasku da ankete pokazuju kako građani ne dijele njegov optimizam i kako sve manje vjeruju Vladi Zorana Milanovića, Leko kaže kako ga takve ankete ne čude. "Građani s pravom očekuju da Vlada postiže rezultate koji će im osigurati bolji život.

Oni nemaju niti trebaju imati razumijevanja za sve probleme s kojima se Vlada susreće. Čak i kada bismo ih dobro obrazložili, građani žele sada živjeti dobro".Potrebna vjera u domaće snage Vlada mora naći mjere koje će poboljšati ili barem olakšati život građanima, a uz to se mora se baviti i strateškim odlukama i promišljanjem Hrvatske u dužem razdoblju, ne samo za jedan mandat. Zato je vrlo važno da se Vlada posveti okupljanju u kojem treba tražiti različita rješenja, rekao je Leko. Na pitanje je li moguće očekivati da široki politički konsenzus osigura Vlada u kojoj najveća stranka (SDP) prolazi kroz duboku krizu, Leko je ocijenio da "problem nije u stranci ili strankama, nego u stvaranju društvene klime koja treba vratiti vjeru u domaće snage, domaću pamet i domaće mogućnosti, bez obzira tko snosi odgovornost".

"Očekujem da se Hrvatska usmjeri traženju konsenzusa koji će garantirati veći društveni dogovor i razumijevanje problematike, od toga kada i koliko smo se zadužili, gdje smo to potrošili, gdje trebamo sada tražiti proboje kako bismo u dužem periodu mogli servisirati svoje obveze", ocijenio je Leko.Parlamentarni nadzor nad europskim poslovima Naglasio je da se Hrvatska već sada zadužuje jeftinije nego prije. "To nije puno, ali je znak. Za to nije zaslužna samo Hrvatska, ali je zaslužna i ona", rekao je. Kad je riječ o parlamentarnom nadzoru nad europskim poslovima, Leko ističe da Sabor i Odbor za europske poslove redovito obavljaju svoju dužnost nadzora, kroz formiranje ili potvrđivanje stajališta Vlade i drugih nadležnnih institucija. "Prva iskustva pokazuju da smo na dobrom putu, da imamo promptnu reakciju Sabora na pitanja vezana uz europske poslove, a ta ćemo iskustva analizirati i vjerojatno se prilagođavati potrebama", kazao je Leko.